Devlette çalışanlar maaşını alkolden mi alıyorlar (2)

Filistin'de korkunç bir vahşet aylardır hüküm sürüyor. Aç, susuz, soğukta ve karanlıkta, elektriksiz ve savunmasız bir şekilde insanları Gazze denilen Açık Hava Hapishanesi'ne tıkış tıkış doldurmuşlar. Havadan, karadan, denizden bombardımana ve her türlü acımasızca tek yönlü olarak saldırıyor, zulmediyor, katlediyorlar. Bütün dünya ise maalesef seyrediyor. Bu hüzün içinde başka şey yazmak dahi istemiyorum. Ancak yine pek çok konu, gündemi ve zihinleri işgal ediyor.

Geçen haftaki yazımızda başlıktaki soruyu yöneltmiş ve böyle bir şey olamayacağını; alkol tüketimi arttıkça toplumun sağlığının bozulduğunu; ayrıca trafik ve iş kazalarıyla, cinayet, yaralama ve intihar ile gelecek nesillere verdiği zararlarla alkolden alınan vergilerden katbekat fazla ülke bütçesine yük oluşturduğunu anlatmıştım. Yerim kalmadığından bu yazıda birkaç hususu bugüne bırakmıştım.

Birçok hastalığa davetiye çıkarıyor

OECD'nin "Bir Bakışta Sağlık 2023" raporu, içkinin kalp hastalığı, felç, karaciğer sirozu ve bazı kanser türlerinin riskini artırdığı konusunda uyarıyor. İngiltere Nottingham Üniversitesi'nden bağımlılık uzmanı olan emekli Profesör John Britton: "Bu rakamlar son derece endişe verici" diyor ve ekliyor:

"Zarar burnumuzun dibinde meydana geliyor çünkü alkol, tıpkı tütün gibi İngiliz toplumunun ve günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası olmaya devam ediyor. Çok fazla insan, işyerindeki stresli bir günün sonunda, daha sağlıklı alternatifler aramaları gerektiğinde, rahatlamalarına yardımcı olmak için alkole yöneliyor."

Kanser Araştırmaları müdürü Dr. Rachel Orritt de, "İçki içmek yedi farklı kanser türüne neden oluyor. Üstelik kişi ne kadar çok alkol alırsa risk de o kadar yüksek olur" diyor.

Alkolle bağlantılı hastalıklar

Dünya Sağlık Örgütü'nün geçen yılki raporunda alkolün depresyon ve anksiyete, siroz, pankreas iltihaplanması, intihar, şiddet ve kazaya bağlı yaralanma riskini artırabileceği ifade ediliyordu.

Alkol ayrıca ağız, burun, gırtlak, yutak, kalın bağırsak, karaciğer ve kadınlarda meme kanseri riskini de artırıyor. Dünya çapındaki kanser ölümlerinin yüzde 4 ila 30'unun alkolle bağlantılı olduğu tahmin ediliyor. Günde bir bardak içkinin meme kanseri riskini yüzde 4, daha fazla alkolün ise yüzde 40-50 oranında artırdığı sanılıyor.

Alkol bağışıklık sistemini zayıflattığı için zatürre ve tüberküloz gibi hastalıklarla da ilişkilendiriliyor. Riskli şekilde cinsel ilişkiye girmeye iten davranışları tetikleyip, cinsel yolla bulaşan hastalıklar riskini de artırıyor. Hamilelik sırasında alkol almak ise bebeğe zarar veriyor.

Toplam 200 hastalığın alkolle bağlantısı kurulurken, bunların 30'unun sadece alkolden kaynaklandığı ifade ediliyor. Bu konuda daha çok yazmak istiyorum bugünlük bu kadarla yetinelim.

MURAT KURUM'U DİNLERKEN

Önceki gün yani 25 Ocak Perşembe günü için Haliç Kongre Merkezi'nde Ak Parti ve Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sayın Murat Kurum'un projelerini anlatacağı toplantıya davet edilince katılmaya karar verdim.

Başkan adayımız AK Parti Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Tanıtım Toplantısı'nda, ulaşım, kentsel dönüşüm ve çevre ile ilgili projelerini açıkladı. Müthiş görseller ile düzenlenmiş oldukça tatmin edici sunumdu. Murat Kurum Bey kendine güveni tamdı ve her konuda çok güzel vaatler ve projeler ortaya koydu. Üstelik şimdiki çapsız başkanın adını dahi anmadan bunu yaptı.