Alkollü içkileri teşvik etmek facialara kapı aralamaktır

Karşımdaki şahıs yakın arkadaşını öldürmüş bir katil. 40 yaşlarında ve akli dengesini araştırmak için görüşüyoruz.

"Nedir bu olay" diye sorduğumuzda; "Çok samimi arkadaşımdı. Beraber rakı içelim, sohbet eder ve hoş vakit geçiririz dedik. Sonra ne oldu anlayamadım, içkiliyken küfürleşmeye başladık. Birden bana saldırdı. Ben de karşılık verdim. Yanımda bıçak vardı, ona hınçla vurduğumu hatırlıyorum. Meğer onu öldürmüşüm. Çok pişmanım."

Birden gözlerinden damlalar süzülmeye başladı. "İnanın o kadar pişmanım ki! Aramızda hiç sorun yoktu, iyi anlaşıyorduk. En çok da yetim kalan iki çocuğuna üzülüyorum."

Bu kişinin akli dengesi yerindeydi. Burada suçlu alkoldü. Şişedeki gibi durmayan alkol, felakete yol açmıştı.

Alkol bu olaydaki gibi sadece cinayetlere yol açmıyor, zararları ve ortaya çıkardığı problemler o kadar çok ki: Cinayetlerin 86'sında, şiddet suçlarının 37'sinde, cinsel saldırganlığın 60'ında, evlilikte şiddetin 57 erkekte, 27 kadında, çocuğa kaba kuvvetin 13'ünde, hırsızlık ve çalma suçunun 27'sinde sorumlu tutulmaktadır. Şiddet içeren suçlar ile alkol alımı arasındaki güçlü ilişki çok açıktır. 11 ülkeden bildirilen 9.000'i aşan suç incelendiğinde, şiddet uygulayanların 23'ünün suç esnasında alkol almış olduğu ve mağdurların yaklaşık yarısının suça kurban gittikleri dönemde alkollü oldukları bildirilmiştir. Tüm hastaneye yatışların (yetişkinler için) 20'si alkolle ilgili hastalıklar sebebiyledir. Sirozun 32, dudak ve ağız boğaz kanserinin 29, karaciğer kanserinin 25, cinayetlerin 20, intiharların 11 alkolden kaynaklandığı hesaplanmaktadır. Alkol kullanımından doğan problemlerin maliyeti ABD'de yıllık 400 milyar doları bulmaktadır.

Bu mübarek Ramazan ayının huzurlu günlerinde niçin bu tatsız gerçekleri tekrarlıyor diyeceksiniz. Sayın muhalefet lideri Özgür Özel'in bir beyanatına hem şaşırdım hem de üzüldüm.

Yerel seçim çalışmalarını sürdüren CHP Genel Başkanı Özgür Özel katıldığı canlı yayında, AK Parti'nin yönettiği şehirlerde içkili mekân olmadığından şikâyet etmiş. Özel konuşmasında, "Bir tane Kayseri'de, Konya'da AK Parti'nin uzun süredir yönettiği yerlerde oteller dışında bir tane içkili mekân yok. Eğer eskiden Turizm Bakanlığı'ndan ruhsat aldıysa otelde var. Onu da zemin kata izin vermiyorlar. En üst kata veriyorlar. Bir tane alkol ruhsatı vermiyorlar. Hadi alın yanınıza bir tane misafirinizi yabancı iki tane turist gitsin Kayseri'de bir balık restoranında bir bardak alkollü içki istesin bakalım" ifadelerini kullanmış.

Bizzat CHP'li gazeteciler tarafından "CHP'de başkanlık yapmış liderler arasında en çapsız olanı" diye nitelendiren Özgür Özel'i kınıyor, bu ifadeyi kendisine yakıştıramadığımızı vurguluyoruz. Çünkü alkol günümüzün büyük afetidir ve bilhassa genç nesiller için büyük tehlikedir.