Kuzey Irak'ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi

Sonzamanlardaki en ilginç haberlerden biri Milli Savunma Bakanlığı'nın twitter hesabından yaptığı bir paylaşım üzerinden Türk kamuoyuna ulaştı. Bu haber, İkinci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel'in Kuzey Irak'ta sahada "Iraklı yerel yetkililer" ile yaptığı görüşmeleri anlatıyordu.

İki fotoğrafla desteklenmişti 10 Mart tarihli bu paylaşım. Birincisinde, Korgeneral Tokel, bir kısmı farklı menşeli üniforma giymiş askeri yetkililerle birlikte büyük bir haritanın üzerinde konuşurken görülüyor. Manzaradan dağlık bir arazide oldukları anlaşılıyor. Hemen arkalarında bir köprü dikkat çekiyor.

İkinci fotoğraf ise kapalı bir mekanda çekilmiş. Bir salonda "U" şeklindeki masanın etrafına bir dizi asker ve sivil giyimli şahıs dizilmiş. Masanın ucunda oturan Korgeneral Tokel'in arkasındaki duvarda bir harita asılı.

Mekân hakkında bilgi verilmemiş, yalnızca toplantının "Pençe- Kilit Harekât bölgesinin sınırları içerisinde", yani Irak topraklarında ve "Iraklı yerel yetkililer" ile gerçekleştirildiği belirtilmiş.

Fotoğraflara bakıldığında, TSK heyetinin, hem Bağdat'taki merkezi otoriteyi temsil eden Irak Ordusu'nun temsilcileri hem de Mesud Barzani'nin önderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı peşmerge komutanları ile bir arada bulunduğunu fark etmek mümkündür.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Toplandıkları mekân da herhalde KDP denetimindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne ait bir bina olmalıdır.

Milli Savunma Bakanlığı'nın paylaştığı habere göre, "Irak'ın kuzeyinde icra edilen harekâtlar, Irak güvenlik birimleriyle yakın koordinasyon içerisinde gerçekleştiriliyor."

Haberde, İkinci Ordu Komutanı Korgeneral Tokel ve beraberindeki heyetin, "Iraklı yerel yetkililer" ile "sınır güvenliği toplantısı icra ettikleri" belirtiliyor.

Toplantıda, "Irak-Türkiye sınır hattının güvenliği ele alınırken, Irak vatandaşlarının güvenliğini artırmaya yönelik tedbirler de görüşülmüş".

Bu fotoğrafların büyük bir sembolizmi var kuşkusuz. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta "sınır ötesinde" harekât gerçekleştirdiği bir alanda, karargâhı Malatya'da bulunan İkinci Ordu Komutanı ile Irak Ordusu ve Kürt Peşmerge temsilcileri hep birlikte harita başında istişarede bulunuyor.

Irak, çok yakın zamana kadar Türkiye'yi, yürüttüğü askeri operasyonlarla sınırlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikâyet etmekteydi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bugün aynı Irak'ın komutanları, Kuzey Irak'ta Türk komutanlarla sahada PKK'ya karşı yürütülecek işbirliğini koordine etmek amacıyla toplantı yapıyor. Barzani'nin Peşmerge ordusu temsilcileri de bu tabloyu tamamlıyor.

Türkiye, Bağdat ve KDP arasında PKK'ya karşı şekillenen üçlü işbirliği modeli, bölgedeki jeopolitik denkleme yeni ve önemli bir faktör olarak dahil olmaktadır.

Bu fotoğraf, Türkiye'nin özellikle 2019 yılından itibaren Irak'ın kuzeyinde icra etmekte olduğu Pençe Kilit Operasyonları'yla kademe kademe ilerleyerek oluşturduğu güvenlik bölgesinin, önümüzdeki dönemde daha genişleyeceğini haber veriyor.

Zaten yapılan bütün resmi açıklamalar da önümüzdeki haftalarda, aylarda hava koşullarının düzelmesiyle birlikte bu operasyonların daha da sıklaşacağını duyuruyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Geçen hafta perşembe günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın'ın yaptıkları Bağdat çıkarması, Irak ile ilişkilerde gözlenen hareketliliğin bugüne dek kaydedilen en önemli aşamasını oluşturmuştur.

Söz konusu gelişmeler, son aylarda Türkiye ile bir kanalda Bağdat'taki merkezi yönetim, diğer kanalda Erbil merkezli Barzani yönetimi ile gözlenen yoğun temas trafiğinin sahada elle tutulur somut bir işbirliğine dönüştüğünü gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nisan ayında yapması tasarlanan Bağdat ziyareti ve bu ziyaret sırasında imzalanması beklenen "Mutabakat Zaptı" ile bu işbirliği muhtemelen daha kuvvetli bir çerçeveye yerleşecektir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Ankara ile Bağdat arasındaki ziyaret yoğunluğunun en kayda değer sonuçlarından biri, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi'nin bundan kısa bir süre önce PKK'nın ülkedeki faaliyetlerinin yasaklanmasına ilişkin bir karar almasıydı.

Geçen hafta Bağdat'a gerçekleştirilen Fidan-Güler-Kalın ziyareti sonunda yapılan ortak açıklamada Türk tarafının Irak Güvenlik Konseyi'nin aldığı bu karardan duyduğu memnuniyet ifade edilmiştir.

Açıklamada, ayrıca "PKK'nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiği" ve "örgütün Irak topraklarında mevcudiyet göstermesinin Irak Anayasası'nı ihlal ettiği" bir ortak beyan olarak kayda geçmiştir.

Gerçi Irak, PKK'yı henüz resmen "terör örgütü" ilan etmemiştir. Böyle de olsa, örgütün "faaliyetlerinin yasaklanması" ve bir "güvenlik tehdidi" olarak nitelenmesi, yine de Irak'ta PKK ile yürütülen mücadelede kritik bir dönemecin geride bırakıldığını gösteriyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

PKK, özellikle 1991'deki Birinci Körfez Savaşı'ndan sonra emniyetli bir barınak olarak iyice yerleştiği Irak'ta bugün "istenmeyen örgüt" konumuna gelmiştir.