Dorsay, Türkan Şoray'a kırılmış

Zamanın şiddetine ve gücüne kim dayanabilir ki Atilla Dorsay'ın Türkan Şoray üzerine yazdığı "Sümbül Sokağın Tutsak Kadını" kitabı, 1980'lerden itibaren Varlık ve sonra Remzi Kitabevleri tarafından 3-4 kez basılmış.

Uzun zamandır da kitabın yeni baskısı bulunmuyordu.

En son, başında Murat Bulut'un bulunduğu Puslu Yayıncılık bu kitabı yeniden basmaya karar verdi.

Haberi duyan Türkan Şoray da bu durumu sevinçle karşılamış ama daha sonra asıl kitaptaki kimi yanlış ve kusurlardan söz ederek bunların düzeltilmesini istemiş.

Hem yayınevi hem Dorsay bunu kabullenmiş ama bu kez Şoray "hayır" demiş. Türkan Şoray'ın daha önce basılmış bu kitabın yayımlanmasına neden izin vermediği soru işareti.

Hemen Atilla Dorsay'ı aradım, "Neler oluyor" diye sordum. Kırgındı, sanırım duyduğum şeyler doğru çıktı.

Dorsay'ın buna çok sinirlendiği ve bunca eski, sağlam, verimli dostluğa kapılarını kapattığını anladım.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Umarım bu mesele en yakın zamanda aydınlığa kavuşur.

Yeni çağa eleştiri


Edebiyatseverlerin "Salt Okunur" adlı öykü kitabı ve "Kendinde Değil Gibisin" romanıyla tanıdığı yazar Aylin Sökmen, yeni kitabı "Evdeki Algoritma"yı okurla buluşturdu. Edisyon Yayınları'ndan çıkan 112 sayfalık roman, evliliğinin sonuna gelmiş kentli bir kadının yas sürecinde yaşadıklarına odaklanırken, kadınlar üzerindeki çocuk baskısı ve dijital dünyanın gerçek hayatlardaki etkisini de irdeliyor. Bu kitap aynı zamanda herkesin herkesi 'izlemesi' gibi dikkat çekici sorunlara da parmak basıyor. Yer yer gerçek dışı unsurlar barındıran bu nitelikli eseri okurken, neden film olmasın diye de düşündüm... Kahramanımız Serra, hayatın kendisi çünkü.

Bazı acayip yazarlar

Boğaziçi Bilişim Ödülleri'nde "En İyi Kültür Sanat Mecrası" dalında aday gösterilen Egoist Okur adlı sitenin genel yayın yönetmeni Gülenay Börekçi'nin "Bazı büyük yazarların olmayacak acayiplikleri" başlıklı yazısını okurken çok eğlendim. Çok şaşıracaksınız. İşte birkaç örnek...

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Çağan Irmak'ın yazıp yönettiği bir TV dizisiyle yeniden hatırladığımız Frankenstein'ın yazarı Mary Shelley, şair kocası öldüğünde kalbini kurutup ipek bir mendille sararak her daim yanında taşımış.

Edith Wharton, her sabah öğlene kadar ölen köpeklerinin "hayaletleriyle" sohbet ediyormuş.

Charles Dickens hafta sonları eğlenmek için morga gidip ölüleri seyrediyormuş.

"Blade Runner" filminin uyarlandığı romanın yazarı Philip K. Dick, yaşadığımız dünyanın gerçekte antik Roma İmparatorluğu olduğunu iddia ediyormuş.

Sherlock Holmes'un yaratıcısı Sir Arthur Conan Doyle, ruh çağırma seansları düzenlemekle yetinmiyor, perilerin fotoğraflarını çektiğini öne sürüyormuş. Bu konudaki deneyimlerini anlattığı bir kitap bile yazmış.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İzmir Mizah Festivali "onur ödülleri" açıklandı


11-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek 7. İzmir Uluslararası Mizah Festivali'nin üç yıldır vermekte olduğu Aziz Nesin Mizah Ödülleri'nde bu yıl dört sanatçı ödüllendirildi. 11 Aralık akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yapılacak ödül töreninde, Ali Poyrazoğlu, Kandemir Konduk, karikatürist Niyazi Yoltaş ve Arnavut asıllı İtalyan karikatürist Agim Sulaj'a ödülleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından takdim edilecek. Törenin ardından Ali Poyrazoğlu'nun "Habanera Makamı" adlı müzikli oyunu sergilenecek.