Suskunluğum masumiyetimdendir

YouTube'da suçluların olay sonrasında polis tarafından çekilen sorgu videoları var. Genelde Amerika kaynaklı videolar... Neden bilmiyorum ama bir süredir bu videolar çok ilgimi çekiyor. Çayımı çekirdeğimi alıyor, oturup seyrediyorum garip bir şekilde.

Mesela adam karısını ve iki çocuğunu vahşice öldürüyor ve bir yere gömüyor. Sonra polisi arayıp kayıp bildiriminde bulunuyor. Birkaç saat sonra adamı merkeze getirip sorguluyorlar. Bu adamın "Çocuklarımı bulun lütfen!" diye gözyaşı dökerken nasıl bir psikoloji içinde olduğunu anlamaya çalışıyorum.

Henüz birkaç saat önce kan dondurucu bir cinayet işleyen birisinin, polisin karşısında hiçbir şeyden haberi yokmuş gibi masum rolü yapması tüylerimi diken diken ediyor. İnsanoğlunun ne kadar vahşi, ne kadar yalancı ve ne kadar acımasız olabileceğini anlatan bir belgesel gibi seyrediyorum bu videoları.

Şimdi diyeceksiniz ki niye böyle saçma sapan şeyler seyrediyorsun Haklı olabilirsiniz ama inanın çok şey öğrendim bu videolardan. En önemlisi de şu; Gerçekten suçlu olan ve yalan söyleyenler acayip çok konuşuyor. Ağlıyor, bağırıp çağırıyorlar. Alakalı alakasız bir sürü detay veriyorlar polise.

Mesela suçlu olan bir adama "Dün akşam ne yaptın" diye sorduklarında ne yediğinden, ne giydiğinden, eve kaçı kaç geçe geldiğine kadar her şeyi en ince detayıyla anlatıyor. Ama suçlanan kişi masumsa birkaç cümle kurup susuyor. Yani insan herhangi bir konuda kendinden ne kadar eminse, o kadar az konuşuyor.

Hazreti Mevlâna'nın dediği gibi; "Gerek yok her sözü laf ile beyana. Bir bakış bin söz eder, bakıştan anlayana."

Vahşette puan kasmak!

Bir de özellikle Amerika'da 18 yaşın altında olup da cinayet işleyen bir sürü çocuk var. Bunlar genellikle internet üzerinde yayılan cinayet videolarından etkilendiklerini söylüyorlar. 16 yaşında bir çocuk var mesela. Kardeşiyle birlikte cinayet işlemeyi planlıyorlar. Yaşadıkları bölgede kalabalık bir yere gidip insanları vuracaklar. Çıkmadan önce de evde anne, baba ve diğer kardeşlerini öldürüyorlar.

Polis, "Niye ailenizdeki kişileri öldürdünüz" diye soruyor.

Çocuk da "Ölü sayısını çoğaltmak için" diyor. "Şu ana kadar seyrettiğimiz videolarda bu tür saldırılarda en fazla ölen kişi sayısı 17. Bu sayıyı geçmek istiyorduk."

Yani çocuklar sanki bir oyun oynuyorlar ve puan kazanmaya çalışıyorlar.

"Peki, niçin böyle bir plan yaptınız" diye soruyor polis.

"Şöhret olmak için" diyor çocuk. "Bütün dünyanın bizden bahsedecek olması çok güçlü bir duygu."