Hep aynı numara
ABD'nin Rusya'ya karşı Ukrayna'yı kışkırtma planları ilk kez 2008 yılında toplanan NATO zirvesinde dile getirilmişti.
Daha sonra 2014'te bir "devrim" marifetiyle "Rus yanlısı" olarak anılan Yanukoviç Ukrayna başkanlık koltuğundan devrilmiş, yerine "ABDAB yanlısı" olarak anılan adı da pek bilinmeyen Poroşenko gelmişti. Onun halefi Zelenski döneminde de neler olduğu hepimizin malumu:
ABDAB, Ukrayna'yı NATO ve AB'ye tastamam "entegre etmek" maksadıyla Rusya'nın önüne attı.
Aynı tarihteki (2008) NATO zirvesinde Ukrayna dışında NATO üyeliği sözü verilen bir diğer ülke de Gürcistan'dı. Hâliyle, NATO'nun bu sözü üzerine aynı yıl içerisinde Gürcistan'ın Rusya'nın müdahalesine "maruz" kalması sürpriz olmamıştı. O müdahaleden 16 sene sonra bugün, Gürcistan tıpkı Ukrayna gibi yine Rusya'nın önüne atılmak istendi. Neyse ki Gürcistan hükümeti "Rus yanlısı" olarak anılmayı göze aldı da "ABD AB yanlısı" olmaktan kurtuldu.
Gürcistan parlamentosu, "Yabancı Etkilerin Şeffaflığı" başlıklı yasa tasarısını geçtiğimiz ay oybirliğiyle kabul etti ve aslen Fransız vatandaşı olan Gürcistan Başkanı Zurabişvili'ye onay için gönderdi.
ABD yöneticilerinden tutun Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel'e ve hatta başta Human Rights Watch olmak üzere birçok liberal tandanslı sivil toplum kuruluşuna kadar "Batı değerlerini" savunan kim varsa Zurabişvili'nin mahut yasa tasarısını veto etmesinin ne kadar yerinde olacağını söyleyip durdu.
İşin garibi, protestolar da eşzamanlı patlak verdi. Batı medyasında manşetlerden verilen görüntülere bakılacak olursa "Gürcistan halkı" bu yasa tasarısından pek rahatsızdı. (Gezi Parkı protestolarını ve protestoların Batı medyasına nasıl yansıdığını hatırlayalım.)
Almanya'nın Avrupa'dan sorumlu Devlet Bakanları Michael Roth da iyice abartarak Tiflis sokaklarında hükümet aleyhtarı protestocularla omuz omuza yürüdü.
"Rus yasası" diye yaftaladıkları söz konusu yasa tasarısının veto edilmesi için öne sürdükleri "gerekçeler" de hep aynıydı. Mezkûr yasa demokrasiye halel getiriyormuş. Bir de ABD Dışişleri Sözcüsü Matthew Miller'ın ifadeleriyle, Gürcü halkının Avrupa-Atlantik arzu ve özlemlerini hiçe sayıyormuş!
Bununla da kalmadılar tabii. AB, Gürcistan'ı "Yabancı Etkilerin Şeffaflığı" yasasını geçirmesi durumunda AB üyeliği sürecinin zora gireceğini söyleyerek gündüz gözüyle tehdit etti.