Bizi kim marizliyor

Birkaç gün önce 1820 TL (yazıyla, bin sekiz yüz yirmi Türk Lirası) su faturası ödedim, bir gün sonra da sular kesildi. Ne yalan söyleyeyim, çok etkilendim. O kadar ki önümüzdeki seçimlerde Ekrem Bey'e oy verecek kıvama geldim.
Bu arada, çocuklara da "Suları biraz dikkatli kullanalım" demeyi ihmal etmedim. Aksilikler başladı mı sürer. İnanın bana, akşam da elektrikler kesildi. Daha doğrusu elektrikler gitti geldi gitti geldi, en sonunda da fasılasız gelmemeye karar verdi. Hâliyle modemin "anakartı" dayanamadı, yandı. Yeni modem almak için de dünyanın parasını bayıldık. Yetmezmiş gibi aynı gün içinde klozet su sızdırmaya başladı. Paramız yabancıya gitmesin düşüncesiyle mahalleden tesisatçı çağırdık. Şipşak arızayı giderdi. Küçük plastik contayı göstererek, "Conta yalama yapmış abi..." dedi.
"Borcumuz ne kadar" dedim. Öyle bir rakam söyledi ki az kalsın "Oha!" diyecektim, kendimi zor tuttum. "Bir conta değişikliği o kadar eder mi, e l insaf!" dedim.
"Piyasa malum, her şeye zam geldi" deyince, "Klozet contası çok tüketilen bir şey mi, niye o kadar zam gelsin" dedim. "Bu talep odaklı enflasyondan kaynaklanmıyor ki abi!.." demez mi
Kendimi Özgür Demirtaş'a maruz kalmış gibi hissettim, hafif bir bulantı sayrısı beni yoklayınca da tek laf etmedim; verdim parasını gönderdim. İyi ki mahalleden tesisatçı çağırmışım, yetkili servis çağırsaydım kim bilir ne kadar verecektim diye içimden geçirirken, merakıma yenildim. Yetkili servisi arayıp fiyat aldım. Conta dâhil işçilikle birlikte mahalle tesisatçımızdan yüzde 30 daha az fiyat verdi. Sizin anlayacağınız, kaşla göz arası yüzde 30 "kazıklanmış" oldum.
Üzüldüm mü
Evet ama eskisi kadar değil. Eskiden kazık atanın yanına kâr kalıyordu. Şimdi öyle mi ya. Nası l olsa bakkal veya manav veya doktor veya nalbur intikamımı alacak benim. Esnaf olsaydım o contanın intikamını bizzat kendi ellerimle alırdım. Vekâleten intikamla yetinmek zorunda kaldım...
Piyasayı gerekçe göstererek benden orantısız kâr elde edersen, bir başkası da aynı piyasayı gerekçe göstererek senden orantısız kâr elde eder. Nihayetinde serbest piyasa değil mi; men dakka dukka.
Ne ki birçoğunuz gibi ben de sabit gelirliyim. O yüzen bizim durumumuz harbiden acıklı. Çünkü herkes "piyasayı dengelercesine" birbirine dalar, sonra hepsi bir olup (bakkal çakkal artık ne varsa) sabit gelirliye dalar.
Piyasa dengesi mi
Woody Allen'ın ilk gençlik dönemimden aklımda kalan şu esprisine benzer: "Annem beni dövdü; annemin beni dövdüğünü duyan babam annemi, babamın annemi dövdüğünü duyan komşu babamı, babamı döven komşuyu da mahalleli dövdü. Böylece, bütün şehir kavgaya tutuştu..."