Yeni üniversitelilere hatırlatmalar

Yeni üniversiteye başlayanlar için, başarılı ve keyifli bir üniversite deneyimi yaşamalarına yardımcı olacak bazı hatırlatmalarım var. Bu konuyu, Yeditepe Üniversitesi Bireysel ve Akademik Gelişim Müdürü Özge Alyu ile konuştuk. Öncelikle üniversitenizin online platformlarını ve bunları nasıl kullanacağınızı öğrenin. Salgın itibarıyla üniversitelerin neredeyse tamamı online bir platform kullanmaya başladı. Üniversite online erişim sistemlerine genellikle öğrenci mail adresi ve öğrenciye tanımlı bir şifre ile giriş yapılır. Bu platform üzerinden öğrenciler ders programlarını oluşturur, hocaları ile iletişim kurar ve dersle ilgili kaynaklara ulaşırlar. Akademik başarının takibi için bu platformlar önemli.
Danışmanlık sistemlerinden faydalanın. Üniversitelerde bölümünüzden hocaların görev aldığı akademik danışmanlık programları bulunur. Akademik danışmanlar, öğrencinin hedefleri doğrultusunda ders seçimleri, çift anadal ya da yandal gibi konularda yardımcı olurlar. Akademik danışmanınız ile mutlaka tanışın ve düzenli iletişim halinde olun. Bazı üniversitelerde akran danışmanlığı programı da bulunur.
Oryantasyona mutlaka katılın. Üniversiteye yeni başlayan öğrenciler için, üniversitede yaşamın anlatıldığı oryantasyon etkinliklerinde ders seçiminden öğrenci kurallarına kadar her şey anlatılır.
KEYİFLİ BİR DÖNEM
Öğrenci kaynaklarını kullanın. Üniversitenin bilgi merkezi, kütüphanesi, bölümünüze göre ihtiyaç duyabileceğiniz teknik stüdyolar, laboratuvarlar ve ortak çalışma alanlarını öğrenin. Buraları hangi saatlerde, nasıl kullanacağınızı bilmeniz kıymetli. Ayrıca bu alanlar, sizden üst sınıflarda okuyan öğrenciler ile tanışmanız ve onlardan tavsiyeler almanız için de uygun ortamlardır. Üniversitenizde online kaynak erişim sistemleri varsa, buralara giriş yapmanız da araştırmalarınız ve ödevproje hazırlıklarınıza fayda sağlar.