Yeni nesil eğitim sistemleri, artan dijitalleşme ve gelişen eğitim teknolojileri sayesinde giderek daha fazla gündeme geliyor. Farklı öğrenme modellerinin ortaya çıkmasıyla yeni neslin eğitime yaklaşımı da bir dönüşümden geçiyor. Son yıllarda üç farklı eğitim modeli öne çıkıyor. Yüz yüze eğitim, online (çevrimiçi) eğitim, hibrit eğitim. Çoğu öğrenci ve öğretmen uzun yıllardır yüz yüze eğitimin en etkili öğrenme modeli olduğunu düşünüyordu. Bugün bunun yalnızca alışkanlıktan kaynaklandığını söylemek mümkün. Bu konuyu, Doğru Cevap Eğitim Kurumları Genel Müdürü Murat Boğa ile değerlendirdim.
Online eğitim modeli ile öğretmen ve öğrenciler zaman ve mekân sınırlarına takılmadan, internet erişimi olan herhangi bir cihazdan derse katılım sağlayabiliyor. Uzun süredir kurslar ve eğitim kurumları tarafından tercih edilen online eğitim modeli, salgının etkisi ile daha yaygın olarak kullanılmaya ve tanınmaya başladı. En büyük avantajları, öğrencileri ve öğretmenleri sınırlandırmaması ve kaydedilen derslerin tekrar izlenebilmesi.
Murat Hoca'ya göre, hibrit eğitim modeli, yüz yüze ve online eğitim modellerinin en etkili ve kullanışlı yanlarının bir araya gelmesiyle yapılandırılıyor. Bu model sayesinde belli periyotlarda öğretmenler ve öğrenciler bir araya geliyor. Belli pratikler ve projeleri yüz yüze yürütürken canlı ders veya eğitici videolarla online eğitime de devam ediyorlar. Hibrit eğitim, yeni nesil için en çok tercih edilen eğitim modeli olarak öne çıkıyor.
SİSTEMİN ARTILARI
Salgın sonrasında hibrit eğitim öğrencilere daha faydalı. Bunun nedeni yüz yüze eğitim sayesinde öğrenciler birbirleriyle ve öğretmenleriyle daha tartışmaya dayalı, daha sorgulayıcı ve dolayısıyla akılda kalıcı bir ders takibi yapmış oluyorlar. Hibrit model sayesinde yüz yüze eğitimin ardından evinde bu çalışmaları tekrar edebilmekte. İşte bu mentörlük ve rehberlik hizmetleri öğrencilerin bu uyaranlardan