Sokol, Slav dillerinde 'Şahin' demektir
Osmanlı'da en uzun süre sadrazamlık görevini 1364-1387 yılları arasında toplam 22 yıl süreyle Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa yaptı. En kısa süre sadrazamlık görevini ise 5 Mart 1656 tarihinde 4 saat süreyle Zurnazen Mustafa Paşa yaptı. Sokollu Mehmed Paşa, uzun süre görevde kalan sadrazamlar arasında bulunur. Sokollu, 14 yıl 3 ay 17 gün sadrazamlık görevinde bulundu.
Sokollu, boyunun uzunluğu nedeniyle Osmanlı tarihlerinde 'Tavîl' veya 'Uzun' lakaplarıyla anılır. Üç padişaha sadrazamlık yapması, yaygın şöhreti, büyük gücü, sonsuz serveti, birçok hayratı ile bilinir.
strong class"read-more-detail"Haberin DevamıDönemin padişahı gibi hareket ettiğini çağdaşları bile doğrular. Sokollu'nun çağdaşlarından, Venedik'in İstanbul'daki elçisi Mario Cavalli 1567 yılında kendi hükümetine yazdığı notta, Sokollu Mehmed Paşa'nın "Osmanlı'da padişahlık yapan ilk vezir" olduğundan söz eder. Cavalli, Sokollu'nun "aklı ve sağduyusu" ile bu yetkiyi hak ettiğini belirtir.
Sokollu Mehmed Paşa, II. Selim vefat ettiğinde padişahın ölümünü gizleyerek saraydaki kardeşlerinden birinin tahta geçirilmesinden endişe eden Manisa'daki Şehzade Murad'ın cülûsunu sağladı. III. Murad'ın cülusuna kadar sadrazamlar padişahın elini öperdi. İlk kez III. Murad, babası II. Selim'in vefat ettiğini öğrenip Manisa'dan İstanbul'a geldiğinde, Sokollu Mehmed Paşa, protokolünün dışına çıkıp padişahın eli yerine eteğini öptü.
Sokollu ile ilk kez karşılaşan ve heyecanlanan III. Murad, şaşkınlıkla Sokollu'nun elini öpmeye çalıştı; Sokollu da bilerek mi, yoksa şaşkınlıkla mı padişahın elini öpeceğine eteğini öptü. Bazıları bunu dalkavukluk olarak yorumladı, bazıları ise şaşkınlık ve gerilimden kaynaklandığını söyledi. Fakat bu tarihten sonra sadrazamlar padişahın eli yerine eteğini öpmeye (sacak öpmek) başladı.
İslam dininde kutsal sayılan, cennetten geldiğine inanılan ve ana parçası Kabe'de bulunan "Hacer-ül Esved" taşının üç parçası, İstanbul'da Kadırga semtinde bulunan Sokollu Mehmed Paşa Camii'nde yer alıyor. Taşın bir diğer parçası da Kanuni'nin türbesinde bulunuyor.
strong class"read-more-detail"Haberin DevamıSokollu'nun 'çılgın' kanal projeleri vardı. Bu projelerin askeri ve ekonomik kaygılar amacıyla yapılmak istendiği aşikardır. Ancak bu projelerin o dönemde desteklenmemesi de son derece ilginçtir
Don-Volga Projesi: Karadeniz ile Hazar'ı bağlama projesidir. Don ve Volga nehirlerinin birbirlerine yaklaştığı yerde 10 km'lik kanal açılması için çalışmalar başlatıldı, ancak Rusya'nın saldırıları, Kırım hanının projeye destek vermemesi yüzünden proje yarım kaldı. Bu projenin amacı; İran'ı donanmayla kuzeyden kıstırmak, İpek Yolu'na canlılık kazandırmak, Rusların güney yolunu kapatmak ve Orta Asya Türkleri ile bağlantı kurmaktı. Ruslar bu projeyi 1957'de gerçekleştirdi.