'Şakir Zümre Sobaları'nı hatırlayan var mı

X, Y, Z kuşağı bu sobaları hatırlamaz, bunlardan önceki nesiller bilir. Çocukluğumda bizim kullandığımız kömür sobasının markası DemirDöküm'dü. Dedemlerin sobası Auer'di, bir de piyasada Şakir Zümre sobaları vardı; o sobalar da çok meşhurdu. Şakir Zümre ismi, o dönemden aklımda yer etmiş

"Şakir Zümre" adını, bir marka biçimine getiren ve Türk halkının belleğinde iz bıraktıran, üretmiş olduğu ünlü sobalarıdır. Halk arasında "kuzine" denilen fırın olarak da kullanılan soba, en çok ilgi gören modellerinden birisiydi.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Şakir Zümre, Cumhuriyet döneminin ilk sanayicilerindendir. Kurtuluş Savaşı yıllarında Türk ordusunun ihtiyacını karşılayacak silah ve bombaları Bulgaristan'dan temin edip Anadolu'ya gönderdi. Savaştan sonra Türkiye'ye yerleşti ve Haliç'te ilk özel askeri fabrikayı kurdu. Cumhuriyetin ilk yıllarında Türk Hava Kuvvetleri'nin cephane gereksinimlerini, ilk denizaltı bombalarını üretti. II. Dünya Savaşı'ndan sonra da soba üreticisi oldu.

Teyzesinin oğlu Meraşal Fevzi Paşa aracılığıyla bu yıllarda Sofya'da görevli olan Mustafa Kemal ile tanışıp yakın arkadaşlık kurdu. Bulgaristan'ın I. Dünya Savaşı'na Osmanlı safında girmesinde rol oynadı. Savaşta, Bulgar bombalarının Çanakkale cephesine düzenli bir şekilde gönderilmesini sağladı.

Savaşın sonunda Bulgaristan'ı Osmanlı lehine savaşa sokmakla suçlandı ve hapsedildi. Yedi ay hapisten sonra hükümetin değişmesi ile özgürlüğüne kavuşan Şakir Zümre, Anadolu'da başlayan Milli Mücadele'ye cephane sağlayarak destek verdi.

Mudanya Mütarekesi sırasında İstanbul'a geldi, İstanbul'da bir fabrika kurmak için girişimlerde bulundu. İstiklal Savaşı sonrası Bulgaristan'dan ayrılıp tamamen Türkiye'ye yerleşti. Kurtuluş Savaşı sırasında cephane teminindeki hizmetleri nedeniyle TBMM kendisini beyaz şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirdi.

Mustafa Kemal Paşa'nın tavsiyesi ile Türkiye'nin savunma sanayisinin ilk özel sektör fabrikasını 1925'te Haliç'te kurdu. İlk üretimler Bulgaristan'dan getirilen yabancı usta ve teknisyenlerle yapılırken, daha sonra yetiştirilen kadın ve erkek Türk işçileri, 1930'lu yıllarda Bulgarların yerini aldı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Türk Hava Kuvvetleri'nin ve Türk Kara Kuvvetleri'nin gereksinimi silah ve cephaneler Şakir Zümre Fabrikası'nda üretildi. Fabrikada uçak bombaları, çeşitli yangın bombaları, Türk Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan çeşitli boylarda su bombaları seri olarak üretildi. İlk Türk denizaltı su bombaları da bu fabrikanın üretimidir.