Polisiye roman aşığı Abdülhamid
Sir Arthur Conan Doyle, 1887'de yayımladığı "Kızıl Dosya" adlı hikaye ile Sherlock Holmes karakterini dünyaya tanıttı. Sherlock Holmes hikayeleri dünya genelinde inanılmaz ilgi gördü. Abdülhamid de polisiye hikayeleri okumayı çok seviyordu. Yıldız Sarayı'nda bulunan on bin kitaplık kütüphanesinde üç bin dolayında polisiye eser bulunuyordu. Abdülhamid, dış basında kendisi hakkında yazılan tüm yazıları titizlikle takip ederdi. Bunları tercümanlarına dikkatle çevirtir ve en küçük bir ayrıntıyı dahi atlamazdı.
Haberin Devamı1903'te Hintli bir yazarın bir İngiliz gazetesinde kendisi hakkında yazdığı yazıyı çevirmesi için görevlendirdiği tercümanın gözüne, gazetenin ön sayfasındaki bir hikaye takılıyor. Abdülhamid'in polisiye öykülerden hoşlandığını bilen tercüman, hikayeyi Türkçe'ye çeviriyor. Abdülhamid bu kısa hikayeye hayran kalıyor. Abdülhamid'in bu denli etkilendiği hikaye, Sir Arthur Conan Doyle'un dünyaca ünlü karakteri Sherlock Holmes'ün kısa bir macerası olan "Boş Ev Vakası" öyküsüdür. Gerçekten de Abdülhamid, o günden sonra Sherlock Holmes müptelası oluyor. Yeni hikayeler çıkar çıkmaz tercüme ettiriyor ve kütüphanesine ekliyordu.
Abdülhamid, eserleri genellikle uyumadan önce okutarak dinlerdi. Abdülhamid, bu konuda "Gündüzleri beni meşgul eden işlerin ağırlığından kurtulmak, zihnimi başka taraflara sevk edip düşüncelerimi def etmek ve rahat uyuyabilmek için her gece odamda kitap okutuyorum. Okuttuğum eserler ciddi olursa, büsbütün uykum kaçıyor. Onun için birtakım romanlar tercüme ettiriyorum. Küçüklüğümde dadım bana ninni söylerdi. Şimdi de okunan kitaplar aynı tesiri yapıyor. Esasen yarı dinliyor, yarı dinlemeden uykuya dalıyorum. İşte benim uyku ilacım budur" diyor. Sherlock Holmes'ü keşfeden Abdülhamid, İngiliz Büyükelçisine özel ricada bulunarak Sir Arthur Conan Doyle'un tüm Sherlock Holmes maceralarını getirmesini istiyor.
Peki, Sherlock Holmes hayranı olan Abdülhamid, Sir Arthur Conan Doyle ile görüştü mü ya da onu Türkiye'ye davet etti mi Doyle, hatıralarında açıkça böyle bir görüşme olmadığını ancak Abdülhamid'in kendisine selam ve şefkat nişanı gönderdiğini belirtir. Doyle, "Hatıralar ve Maceralar" isimli eserinde önce Mısır'a, ardından Yunan adalarına ve nihayetinde İstanbul'a geldiklerini söylüyor.
Haberin Devamıİstanbul günlerinde Sultan Abdülhamid'in kendisine yaverini gönderdiğini kendisiyle görüşmeyi çok istediğini ama Ramazan ayı olması münasebetiyle görüşemeyeceklerini ilettiğini söylüyor. Abdülhamid'in Sir Arthur Conan Doyle ile görüşmemesi hakkında farklı iddialar da bulunuyor. Bu iddialardan birinde, görüşmeme nedeni olarak 'evham'dan söz ediliyor. Doyle'un ne kadar dikkatli bir gözlemci olduğunu bilen Abdülhamid'in, sarayının ayrıntılarını hikayelerine taşımasından endişe ettiği için onunla görüşmediği söyleniyor.