'Ne olacağım' diyeceksin

Cemil Molla Efendi, renkli kişiliği ve yaşadığı debdebeli hayatla Osmanlı tarihinde iz bırakan bir kişidir. 1864 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul'un köklü ailelerinden Üryanizadeler Ailesi'nin üyesidir. Üryanizadeler, kadılar, nazırlar, şeyhülislamlar yetiştirmiş, devlete özellikle hukuk alanında hizmet etmiş köklü bir Osmanlı ailesidir. Cemil Molla Efendi medrese öğrenimi gördü, 1885'te molla payesi aldı. Mecelle ve hukuk konusunda otoriteydi. Görünüşüne çok önem verirdi, sürdüğü Atkinson lavantanın şişesi üç altın değerindeydi. İngiliz kumaşından başkasını giymez ve giysilerini "Mir et Coutereau"da diktirirdi.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Tırnaklarına manikür yaptırırdı. Enfiye mendilleri ise markalıydı. Şeyhülislam olan dedesinin izni ile onun Kuzguncuk'taki yalısının karşısındaki koruda bir köşk yaptırdı. Boğaz'ın bakir korusu üzerine konumlandırılan bu köşk, Osmanlı mimarisinin en güzide örneklerinden biridir. Köşkün bulunduğu Kuzguncuk sırtları dedesi Şeyhülislam Ahmet Esat Efendi'ye, Abdülhamid tarafından sevgi nişanesi olarak verildi.

Cemil Molla Efendi de günümüzde "Cemil Molla Yalısı"nın bulunduğu yere bir köşk yaptırdı. Köşkün çatısı kapanırken, sahildeki yalı yandı. Cemil Molla Efendi, 38 kişilik ailesini beyaz kuleli köşkünün saçakları altına topladı. Köşkte her gün davet, cümbüş, şenlik vardı. Köşk, Abdülhamid döneminin gayri resmi kültür, eğlence ve sanat merkezi haline geldi. Cemil Molla Efendi, köşkü adeta bir kültür sanat merkezine çevirdi. Köşkte felsefe üzerine konuşmalar yapılıyor, şiir geceleri ve konserler düzenleniyordu.

Cemil Molla Efendi, dedesinden kalan arazi üzerindeki o zarif yapıyı, İtalyan asıllı mimar Sinyor Alberti'ye yaptırdı. Köklü Osmanlı mimarisi ve Alberti'nin tekniği ile ortaya belki de İstanbul'un en iddialı eseri ortaya çıktı. Köşkün yapımı esnasında, Cemil Molla Efendi, hem mimar hem de ustabaşı gibi çalıştı. Köşkün yapımı beş yıl sürdü. İstanbullunun dilinde 'Sekizinci Dünya Harikası' olarak anılan köşkün, hamamının beyaz mermerlerinin her zaman ılık kalması için altlarına incecik kalorifer dilimleri döşenmişti.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Köşk, dizel motoruyla aydınlatıldı, kaloriferle ısıtıldı. Köşkün 'ilk elektrikli ve kaloriferli ev' sıfatlarına, çalışmasa da 'ilk telefonlu ev' sıfatı da eklendi! Cemil Molla Efendi, Abdülhamid'in gözdesi, dostu ve satranç arkadaşıdır. Abdülhamid'in tahttan indirilmesi üzerine İttihat ve Terakki yönetimi tarafından Midilli Adası'na sürgüne gönderildi. Üç yıl sonra affedilerek İstanbul'a döndü. Sürgünden döndükten sonra köşkteki renkli hayat yeniden başladı. Ancak İstanbul işgal edilince köşk, yasa büründü.