Kırık mermerin hikayesi!
İsmet İnönü, işgalci güçlerin derhal topraklarımızı boşaltmalarını ve Meriç Nehri'nin doğusunda bulunan tüm yabancı askerlerin batı kıyısına çekilmesini istedi. Mudanya'ya gelen Yunan General Mazarakis, Meriç Nehri'nin batısına çekilmenin askeri değil, siyasi bir konu olduğunu belirterek, askeri temsilcilerin bu konuyu görüşemeyeceklerini söyledi. Harrington, Trakya'nın hemen boşaltılmasını kabul etmedi. Üstelik Boğazlardaki tarafsız bölge olarak nitelendirdikleri yerlerdeki Türk kuvvetlerinin çekilmesini istedi.
Haberin DevamıLondra'da bulunan Venizelos da, Trakya hemen boşaltılırsa, Rumların katledileceğini ileri sürdü. Görüşmelerin gidişatı iç açıcı değildi. Hatta bir ara tıkanma noktasına geldi. Görüşmeleri yakından takip eden Atatürk, Trakya'nın Türkiye'ye verilmesinin kabul edilmemesi halinde ordunun İstanbul'a yürümesi emrini verdi. Türklerle İngilizler bir kez daha karşı karşıya geldi. Fakat İngilizler, Çanakkale'yi savunabilecek güçte değildi. Fransa'nın girişimiyle İtilaf Devletleri temsilcileri, İstanbul'da kendi aralarında yaptıkları özel görüşmelerden sonra 9 Ekim'de görüşmelere yeniden başlandı ve 11 Ekim sabahı saat altıda ateşkes antlaşmasını imzalayarak yeni bir savaşın başlamasını engellediler.
Mudanya'daki görüşmeler sırasında İnönü, başlangıçta Harrington'ın gözünü pek doldurmamış fakat kısa süre sonra İngiliz general, onun ne kadar çetin bir ceviz olduğunu kabul etmişti. Harrington, İnönü hakkında "İlk gördüğüm vakit, o benim üzerimde büyük bir etki ve intiba bırakmadı. Görünürde gösterişsiz, ufak tefek bir insandı. Az konuşuyordu. Bundan başka ağır işitiyordu.
Öyle sanıyorum ki aşağı yukarı 42 yaşlarındadır. Bizimle münasebetlerinde ilkin çok inatçı görünüyordu. Onun güldüğünü hemen hemen hiç görmedim. Yalnız 'Nasılsınız' veya 'Allahaısmarladık' derken biraz gülümsüyordu. Elbetteki Ankara'dan aldığı kesin talimata göre hareket ediyordu. Ama teferruat hususunda bir üstattı. Her satırı gayet dikkatle tetkik eder ve baştan sona kadar okur, notlarını süratle alır ve satırların altında gizli bir mana bulunmadığına kanaat getirmedikçe fikrini söylemez. Ama daima nazik davranır" diyor. 3 Ekim 1922 günü İngiliz General Harrington, İtalyan General Monbelli, Fransız General Charpy ve Yunan General Mazarakis gemilerle Mudanya açıklarında demirlediler. Filikalarla Mudanya'daki iskeleye çıktılar. Müzakerenin nerede yapılacağını bilmedikleri için iskelede beklemeye başladılar.