Hitler'in Almanya'yı yok etme emri!
Hitler'in Batı Avrupa'daki son ve umutsuz karşı saldırısı Ardenler Taarruzu, müttefikler tarafından sonuçsuz bırakıldı. Bu süreçte Rusya, Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında fethettiği Doğu Avrupa ülkelerine doğru topraklarını hızla genişletiyordu. Hitler, savaşı kaybettiğinin farkındaydı. Ancak kayıtsız şartsız teslim olmayı da düşünmüyordu. Bu yüzden başka bir çözüm bulmak zorundaydı. 19 Mart 1945'te meşhur "Neron Kararnamesi"ni yayınladı. Kararnamenin resmi adı "Reich'ın İmha Edilmesi Fermanı"dır. Hitler, müttefiklerin ilerlemesini ve kullanımını engellemek için Almanya'nın altyapısını ortadan kaldırmayı planladı.
Haberin DevamıNeron Kararnamesi, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın içlerine kadar giren müttefiklerin ülke kaynaklarını kullanmasının engellenmesi amacıyla Hitler'in 19 Mart 1945'te Almanya'nın tüm altyapısının kullanılamaz hale getirilmesi için yayımladığı bir emirdir. Bu ferman, M.S. 64 yılında Büyük Roma Yangını'nı çıkarttığı iddia edilen Roma İmparatoru Neron'dan esinlenilerek "Neron Kararnamesi" adıyla da anılır.
Hitler, Silahlanma Bakanı aynı zamanda bir mimarı olan Albert Speer'in yıkımların durdurulması önerisini reddetti. Hitler'in bu konudaki düşüncesi kesin ve netti: "Yok edilmemiş ya da sadece geçici olarak devre dışı bırakılmış ulaşım ve iletişim tesislerinin, sanayi kuruluşlarının ve ikmal depolarının, kaybedilen topraklar geri alındığında tekrar kendi amaçlarımız için kullanılabileceğini düşünmek bir hatadır. Düşman geri çekilirken bize yakılmış topraktan başka bir şey bırakmayacak ve nüfusa en ufak bir saygı göstermeyecektir. Bu nedenle emrediyorum, tüm askeri ulaşım ve iletişim tesisleri, sanayi kuruluşları ve ikmal depolarının yanı sıra Reich topraklarında bulunan ve düşman tarafından savaşın sürdürülmesi için hemen ya da öngörülebilir bir gelecekte herhangi bir şekilde kullanılabilecek değerli her şey imha edilecektir."
Hitler, 19 Mart'ta ordu geri çekilirken tüm altyapının yıkılmasını öngören "Neron Kararnamesi"ni devreye soktu. Alman Silahlanma ve Savaş Üretimi Bakanı Albert Speer, kararnameyi uygulamakla görevlendirildi. Speer, verilen bu emre itaatsizlik etti. Speer, bu emir karşısında dehşete düştü ve birçok önemli askeri ve siyasi lideri emri görmezden gelmeye ikna etti. Hitler, Speer'in öldürülmesi emrini vermediyse de onun bu kararından hiç hoşlanmadı. 28 Mart'ta Speer ile yaptığı görüşmede kararnameyi iptal etti ve yıkımlar konusunda kararı ona bıraktı. Ordu köprüleri havaya uçurmaya devam etse de Speer bu durumu kontrol altına almayı başardı.