Devrim otomobili ile aynı kaderi paylaştı
İsrail-İran Savaşı sırasında gündeme gelen ABD yapımı B-2 Spirit, yoğun uçaksavar savunmalarını delmek için tasarlanan, düşük gözlemlenebilir teknolojisine sahip bir bombardıman uçağıdır. B-2 Spirit, kritik sızma görevlerini yerine getirmek üzere geliştirildi. Uçak, nükleer silahlar da dahil olmak üzere çeşitli mühimmatları hedeflere ulaştırmak amacıyla düşman topraklarının derinliklerine sızma kabiliyetine sahiptir. B-2 Spirit, "uçan kanat" tasarımına sahiptir. Uçakta geleneksel gövde veya kuyruk bölümleri bulunmuyor. Bu tasarım, yüksek aerodinamik verimlilikle birlikte büyük miktarda mühimmat taşıma kapasitesi ve düşük radar izi gibi önemli avantajlar sunuyor. Türk kamuoyu "uçan kanat" projesini, ilk kez 10 Nisan 1948 Cumartesi günü Ankara merkezli Ulus gazetesinde yayımlanan "Uçan kanat modelinin tecrübeleri dün yapıldı" başlığıyla öğrendi. Türk tipi uçan kanat THK-13'ün ilk uçuş denemesi, 20 Ağustos 1948'de yapıldı. THK Etimesgut Uçak Fabrikası'nda bir arazi aracının arkasına bağlanan THK-13, yerden 10 metrelik kısa sıçramalar yaparak havalandı.
Haberin DevamıYüksek Mühendisi Yavuz Kansu tarafından projelendirilen THK-13, 1948'de THK Etimesgut Uçak Fabrikası'nda üretildi. THK-13 sadece kanat şeklinde ve diğer elemanların kanada birleşik olarak tasarlandığı deneysel bir planördü. Kansu, THK-13'ü tasarlarken ABD Northrop ve Alman Horten kardeşlerin uçan kanat projelerinden yararlandı. THK-13'ün gövdesiz ve kuyruksuz formu, o şeklin ilk örneklerinden biridir. THK-13, aslında bir mühendislik öngörüsüydü. THK-13, bir hayalet uçak değildi ancak döneminin ilerisinde, deneysel tasarımlı bir planördü. Hafif olması için ağırlıklı olarak kumaş kaplamalı ahşaptan üretilen THK-13, 20 metre kanat boyunda, yaklaşık 5 metre uzunluğunda, 2 metre yüksekliğinde, 40 metrekare sathında, 5 metre kanat uzunluğunda ve toplam 490 kilogram ağırlığındaydı. Tek pilotlu kokpitin üstü açıktı.
Planör deneme uçuşları sırasında iki kaza geçirdi. Dikey dümen kontrolü ve kanatçıklar beklenen performansı gösteremedi. THK-13'ün başlangıçta küçük bir piston motoruna veya turbojete sahip olması planlandı ancak daha sonra bir planör olarak tamamlandı. İlk uçuş, 1948'in ortalarında, Kadri Kavukçu komutasında yaklaşık 30 dakika sürdü. Ağustos 1948'de planör bu kez Cemal Uygun tarafından uçuldu. Bu uçuşta havalanmasının ardından 150-200 metre irtifada kontrol kilitlenmesi nedeniyle uçak sağ kanadı aşağı yönlenecek şekilde döndü. Pilot Uygun, başından yaralanarak kazayı atlatırken, THK-13 paramparça oldu. İncelemeler sonucunda, kazanın nedeninin kalkıştan önce sağ kanatta unutulan bir mengene olduğu ve bu parçanın yer değiştirerek ani bir ağırlık dengesizliğine yol açtığı anlaşıldı. Kısacası, THK-13 projesi yabancı cisim hasarı nedeniyle sona erdi! Daha sonra THK'nın önceliklerinin değişmesi nedeniyle THK-13'ün geliştirilmesi terk edildi.