Bir dahinin sıra dışı yaşamı
Alexander Grothendieck, 20. yüzyılın en önemli matematikçilerinden birisidir. Cebirsel geometrinin yapı taşlarından sayılır. Grothendieck, 1977'de karıştığı politik eylemler yüzünden ceza aldı. Dava ağır bir para cezasıydı ve 6 ay mahkumiyet ile sonuçlandı. Daha sonra hapis cezası askıya alındı. Bu sırada Montpellier Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelerden aldığı teklifleri reddetti. 1991'de matematikle ilgili tüm çalışmalarını yakarak matematikten koptu ve bir dağ köyüne yerleşti.
2000'li yılların başında bazı matematikçiler Grothendieck'i matematiğe geri döndürmek için izini bulup ikna etmeye çalışsa da Grothendieck bu teklifleri kabul etmedi. Böylesine büyük bir dehanın çok sevdiği matematikten neden koptuğu tam olarak anlaşılamadı. Ancak bu kısacık sürede matematik adına yaptıkları çok etkileyici oldu. Grothendieck, dünyadaki on önemli matematikçi arasında yerini aldı! Grothendieck, 28 Mart 1928'de Berlin'de doğdu. Vatansız oluşu nedeniyle akademide kalıcı bir iş bulamadı.
Haberin DevamıFransız vatandaşlığına başvurma hakkı vardı ancak bunu reddetti. Vatandaşlık alması, askere alınması anlamına geliyordu. Oysa Grothendieck, savaşa karşıydı. Vatandaşlık olmadan kadrolu bir pozisyon elde edemedi. Bu nedenle yurt dışına yöneldi. Sao Paulo Üniversitesi'nin matematik bölümünde iki yıl görev yaptı. Ardından Kansas Üniversitesi'nde bir yıl geçirdi. 1958'de Fransa'da İleri Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü'nde çalışmaya başladı. Bu dönem, onun hem kişisel hem bilimsel yaşamının en verimli evresiydi. 1966'da matematiğin Nobel'i sayılan Fields Madalyası'na layık görüldü. Sovyet yazarların hapsedilmesini protesto etmek amacıyla ödülü almak üzere Moskova'ya gitmeyi reddetti. 1967'de Vietnam'da ders verdiği bir okul, Amerikan hava saldırısında bombalandı. İki profesör ve onlarca öğrenci yaşamını yitirdi.
Fransa'ya döndüğünde Grothendieck için artık hiçbir şey eskisi gibi değildi. Ona göre gezegenin çöküşüne yol açanlar siyasetçiler değil, bu yıkımı fark etmeksizin "kıyamete doğru uyurgezer gibi yürüyen" bilim insanlarıydı. O günden sonra Grothendieck, kendisine ekoloji ve barış hakkında en az matematik kadar konuşma hakkı tanımayan hiçbir matematik kongresine katılmayı kabul etmedi. 1970'de çalıştığı enstitünün mali olarak Fransa Savunma Bakanlığı tarafından desteklendiğini öğrendi. Kurumdan anında istifa etti.
Haberin Devamı