Adalet mülkün temelidir!

Prusya Kralı II. Friedrich, Avrupa tarihi açısından oldukça önemli bir şahsiyettir. Prusya onun yönetiminde topraklarını büyük ölçüde genişletti ve Avrupa'da önemli bir askeri güç haline geldi. Askeri alandaki başarıları ve ülkesinin kalkınması yolundaki çabalarından dolayı Büyük Friedrich adıyla anılır. Yaşadığı dönemde birçok yeniliğe imza atmış ve adalet olgusuna oldukça büyük bir önem vermiştir. Friedrich, ülke yönetiminde ve adalet işinde de başarılı oldu; ilk Alman yasa derlemesini hazırlattı, Roma devrinden beri meşru bir sorgulama yöntemi olan işkenceyi yasakladı, eğitim alanında çeşitli yenilikler yaparak, Prusya'nın eğitim alanında lider olmasını sağladı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

III. Mustafa, fala, büyüye, astrolojiye en meraklı padişahlardan biriydi. Yıldızlara bakarak ve bazı hesaplar yaparak, geleceğin anlaşılabileceğine inanır, eşref saatsiz iş görmezdi. İnsanın talihini keşfe çalışır, vezirlerini de yıldızı yüksek olduğuna inandıklarından seçerdi. 1763'te Berlin'e gönderilen Ahmed Resmî Efendi vasıtasıyla Prusya Kralı II. Friedrich'e bu anlamda başvurmuş ve kendisine, üç büyük devlete karşı verdiği savaştaki başarılarının arkasında olduğuna inandığı müneccimlerinden göndermesini istemiştir. Hayatta başarılı olanların bu şekilde yükseldiği görüşündeydi. Prusya Kralı Büyük Friedrich'ten şu cevabı almıştı: "Benim kullandığım üç müneccimi tavsiye edeceğim: "Bunlardan birincisi tarihten ve geçen tecrübelerden istifade, ikincisi iyi talim görmüş ve yetiştirilmiş kuvvetli bir ordu, üçüncüsü de dolu bir devlet hazinesidir." Sultan, Prusya Kralı'nın ne demek istediğin anlamaz ve "Kefere yardım etmek istememiş!" diye düşünür.

II. Friedrich, bir gün yeni sarayı için yer bakarken önünden geçtiği bir araziyi çok beğenir; arazinin alınması için saraydan görevlilere talimat verir. Görevliler, II. Friedrich tarafından beğenilen arazinin bir değirmencinin olduğunu öğrenir. Görevliler ısrarla araziyi kralın istediğini söylese de değirmenci arazisini satmak istemez. Friedrich durumu öğrenir, değirmenciyi huzuruna çağırır. Friedrich: "Arazini çok beğendim, oraya bir saray yapmak istiyorum. Arazin için istediğin para sana verilecek. Neden satmıyorsun" Değirmenci: "Siz bir kralsınız nerede isteseniz sarayı yapabilirsiniz ancak bu arazi babamdan bana kaldı, benden de oğluma kalacak, satmak istemiyorum." Friedrich bu tavrın karşısında bozulur ve "Benim kral olduğumu unutuyorsun galiba!" der. Değirmenci o an kralın gözlerinin içine bakarak "Siz de unutmayın ki, Berlin'de hakimler var!" der. Friedrich, bu söz üzerine bir şey diyemez ve sarayı değirmenciye komşu sayılabilecek bir konumda yaptırır. Friedrich, kendisine "Adalet nedir" diye soranlara, "Adalet, her sabah burnuma gelen taze ekmek kokusudur" yanıtını verir.