2024'te eğitimde neler değişti
MEB tarafından hayata geçirilen 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli', 'Öğretmenlik Mesleği Kanunu' ve 'Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması'nda (TIMSS 2023) Türkiye'nin puanını yükseltmesi 2024'te eğitim gündemine damga vuran konular arasında yer aldı.
MÜFREDATIN YOĞUNLUĞU SADELEŞTİRİLDİ
'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli', 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren okul öncesi, 1, 5 ve 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanmaya koyuldu. Öğrencilerin sadece bilgiyle değil beceriyle de donatılmasını amaçlayan yeni müfredat modeli, öğrencilerin analiz yeteneği, empati ve sorumluluk bilinci gibi yetkinlikler kazanmasını hedefledi. Müfredatın yoğunluğu yüzde 35 sadeleştirilerek daha verimli öğrenme sürecine zemin hazırlandı.
Haberin Devamı'ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU' ÇIKARILDI
Milli Eğitim Akademisi kurulmasını da içeren 'Öğretmenlik Mesleği Kanunu', Resmi Gazete'de yayımlandı. Öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması, kanun kapsamında yer alıyor. Kanunla, eğitimcilere karşı görevleri sebebiyle işlenen şiddet suçlarına karşı yeni yaptırımlar getirildi. Eğitimcilere yönelik şiddet suçlarının cezaları yüzde 50 artırıldı ve şiddet suçu işleyenlerin tutuksuz yargılanmasının önüne geçildi. Öğretmen olarak görev yapanlara öğretmenlikte veveya uzman öğretmenlikte 20 yıl hizmet süresini tamamlamaları halinde doğrudan başöğretmenliğe başvuru hakkı getirildi. Bu düzenlemeyle yaklaşık 300 bin öğretmen uzman ve başöğretmenlik için hak kazandı.
'MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ' KURULDU
Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi ve görevde yükselmeleri için eğitim programlarının hazırlanmasını, uygulanmasını ve değerlendirmesini MEB'e bağlı kurulan 'Milli Eğitim Akademisi' yapacak. Akademi, öğretmen, yönetici ve diğer personelin sahip olması gereken yeterliklerini belirleyecek ve güncelleyecek. Öğretmenlere, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerler ile dijital yeterlikleri kazandıracak eğitim faaliyetleri planlayıp uygulayacak. Öğretmen adayları, Akademi'de görecekleri eğitimin ardından başarılı olmaları halinde sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek. Öğretmen adaylarının Akademi'nin hazırlık eğitimine kabulü ilk kez ÖSYM tarafından 13 Temmuz 2025'te düzenlenecek 'Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı' sonuçları doğrultusunda yapılacak.