1 kuruşluk üniversiteler!

17. yüzyıl Britanya'sındaki kahvehanelere "Penny Üniversiteleri" denir. Penny Üniversitelerine girmek için 1 Penny (kuruş) ödenmesi gerekiyordu. Çoğunlukla yazarların, sanatçıların, şairlerin, avukatların, politikacıların ve filozofların kahve içip sohbet ettiği bu kahvehaneler, o dönemin sosyal yaşamının ayrılmaz parçasıydı. Kahvehane müdavimleri, kahve içmek için geçen sürede astronomi, felsefe ve edebiyat hakkında tartışırlardı.

Bu mekanlar akademisyenler, sanatçılar ve entelektüeller için toplanma merkeziydi. Bu entelektüel merkezler, yüksek öğrenime erişemeyenler de dahil olmak üzere, herkesin akademik bilgiye kolaylıkla ulaşmasını sağlıyordu. Penny Üniversitelerinde sadece edebiyat ve felsefe değil; siyaset ve siyasi skandallar, günlük dedikodular, moda, güncel olaylar ve toplumsal konular da tartışılırdı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Bu kahvehaneler, bir anlamda o dönemdeki toplumun sosyal sahnesi durumundaydı. Daha sonraları işin boyutu değişti, tüm popüler akademik tartışmalar bu merkezlerde yapılmaya başlandı. Penny Üniversitelerinde alkol değil, kahve tüketiliyordu. Bu özellik, bu mekanları içki içilen diğer mekanlardan ayıran en önemli ayrıntıydı. Bu mekanlar, o dönemin sigortacılık, denizcilik, gazetecilik ve finans piyasasının gelişmesinde önemli rol oynadı. Penny Üniversitelerinin bazı kuralları vardı: Her şeyden önce bu mekanlarda eşitlik söz konusuydu. Hiç kimse herhangi bir makamdaki birine yer vermek zorunda değildi. Sosyal statü Penny Üniversiteleri için geçerli değildi. O dönemde İngiltere'de sadece iki üniversite bulunuyordu:

Oxford ve Cambridge. Her iki üniversite de çoğu insanın yıllık gelirinin çok ötesinde ücretler alıyordu. Maddi durumu elverişli olmayanlar için üniversite okumak hayalden öte bir şey değildi. Penny Üniversiteleri bu sorunun çözüm merkeziydi. Penny Üniversitelerinde katı kurallar yoktu. Bu üniversiteler herkese açıktı, 1 Penny'yi veren herkes tüm etkinliklerden rahatlıkla yararlanabiliyordu. Tüm heyecan verici fikirler buralarda özgürce tartışılıyordu. Penny Üniversiteleri, bir anlamda Aydınlanma döneminin itici gücü olmuştu. On yedinci yüzyılın sonlarına doğru, bilimsel bilginin yayılması bu kahvehaneler sayesinde boyut değiştirdi.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı