Yerel seçimde güçlerin dengesi

Türkiye, Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin ardından, kışa çetin girmekle birlikte yerel seçim sürecine giriş yapmış durumda.

İktidar ve muhalefet kanadında, son üç seçimdir ittifakla seçime giden siyasi partilerin yeni dönemde nasıl tutum alacağı merak konusu olsa da Cumhur İttifakı birçok kentte netleşmiş durumda.

2018'den bu yana uygulanan ittifak sistemine bakacak olursak, Cumhur İttifakı partileri Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi etle tırnak gibi oldu diyebiliriz. Cumhur İttifakı seçim işbirliğini, Mart 2024'teki yerel seçimlerine de taşımakta kararlı. Anadolu'daki bazı büyük şehirlerin Milliyetçi Hareket Partisi'ne bırakılacağı buna karşılık Antalya, Ankara ve İstanbul gibi kentlerin bazılarının Ak Parti'ye bırakılacağı bilinmekte.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) öncülüğündeki Millet İttifakı ise dağınık bir görünüm sergiliyor.

2019 yerel seçimlerinde Batı illerinde aday çıkarmayarak CHP adaylarına destek veren Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Yeşil Sol Parti'nin (YSP) çatısı altında gireceği yerel seçimler için alacağı tutum muhalefet açısından önem kazanmış durumda.

2019 yerel seçimlerinde Yeşil Sol'un veya bugün ismi HEDEP olan ya da DEM mi bilemeyeceğim her gün değişmekte Birleşik partiler, açık kapı politikasından vazgeçmiş durumdalar. Bu manada CHP açısından ciddi bir sıkıntı olarak, kurmayların canını sıktığını takip ediyoruz.

Millet İttifakı'nın dış etken olarak yerelde hazırlık yapması bir manada batının talimatları doğrultusunda şekillenecek. Sn. Özgür Özel Bey'in ALMANLAR ile yaptığı görüşme bir nevi dış etken politikası üzerine planlama yapılacağının görüntüsüdür.

CHP ve İyi Parti açısından ilişkilerin iyi olmadığı birçok konuda uzlaşma sağlanmadığı, yerelde yetki paylaşımı yapılmadığı, buna dair bir iyileşme ve uzlaşma sağlanmadığı görülüyor.

Millet İttifakı'nın yol haritasını çizen kurmayların tasfiye süreciyse hızlandı. Buna rağmen CHP'yi diri tutmaya çalışan Özgür Özel ve kurmayları bir çıkış kapısı bulma adına perde arkası görüşmelere hız verdi.

Seçim işbirliği konusundaki mutabık olan iki parti Ak Parti ve MHP. 2018 seçimlerinde başlayan seçim ittifakını, yerel seçimlere de taşıma kararı alan Ak Parti ve MHP, bu amaçla ortak komisyon kurdu. MHP'den Genel Başkan Yardımcıları Feti Yıldız, Sadir Durmaz, Ak Parti'den Genel Başkanvekili Efkan Ala'nın başkanlığındaki üç kişilik heyet ortak ittifak yapılacak iller için ön çalışma yürütecek. Yeniden Refah Partisi'nin taleplerininse alınacağı konuşuluyor.

Sn. Dr. Fatih Erbakan'ın yerel seçimler adına Ak Parti Genel Başkanı Sn. Recep Tayip Erdoğan'la görüşeceği, Cumhur İttifakı'nın yerelde güçlenmesi adına daha da önem kazanacaktır.

İki partide yerel seçim işbirliği için kriter, "eldeki belediyeleri korumak, 2019 yerel seçimlerinde, başta İstanbul olmak üzere muhalefete geçen belediyeleri geri almak için özel birtakım çalışmalar yürüteceklerdir. Cumhur İttifakı aday belirleme kriterleri parti teşkilatları kapsamında geniş bir yelpaze üzerinde çalışıyor, etkin isimler üzerinde durulacağı aşikar.

Başkan Erdoğan'ın "yük olan değil, yük alanların dönemi" hatırlatması, bence çok önemlidir. Dost ve ahbap üzerine şekillenen adayların faturası ağır olmuş, büyük şehirlerde ilçe adaylarının belirlenmesinde yapılan hatalardan dolayı İstanbul, Ankara, Antalya gibi iller önemli büyük şehirler kaybedilmiştir.