Hoş geldin eylül

"Sende bir sevda eylül

Bende bir sevda eylül

Bütün güllerden özge

Güle merhaba eylül"

İşte, yine bütün dağdağaları dindiren endamı hakikatinle gelip kuruluverdin toprağın sinesine. Bütün debdebeleri anlamsız kılan bir gelişti bu; kendinden emin, sessiz ve kadim. Unutulanı hatırlatmak, göz ardı edileni müşahhas kılmak, hissedilmez olanı hissettirmek üzere geldin. Sen ki vefasızlığın hüküm sürdüğü şu yeryüzünde vefakâr bir sevgilisin.

Bekledim, nice gösterişli alayların gelip geçtiği büyük caddelerin kaldırımlarında. Herkese beklediği bir şeyler getirdi bekledikleri yol, gözledikleri ufuk; alımlı nice meta ile kamaştı gözleri ve yazgıları oldu geçici hazların bıraktığı avuntu. Oysa ben beklemeyi seçiverdim sevgili, mevsimlerin mihrabında görmeyi arzu ederken seni, nasıl oyalanabilirdim seraplarla Zühre'ye aldanan kervanlar gibi bu âlemi gurbette kıblemi kaybetmek istemedim, seher yıldızını bekler gibi bekledim sararan çehreni.

Geldin ve dokundu gönül telime aşina parmakların. Dökülüverdi dudaklarımdan, sinemde biriken hissiyat kelime kıvamında. Ey benim özge sevgilim, ey mehtaptan ferdaya bir geçit açıveren, ey alıngan endamıyla, savrulan kâkülleriyle, sararan teniyle, yağmur yüzüyle, bulut örtüsüyle geliveren! Ey sığ sulara inat derin, fani hazlara inat müstakim, gölgeye inat hakikat, hercai ruhlara inat mutmain!

Hayatın, yalnız hakikate açılan tek limanıdır mezarlıklar. Orada her şey susar ve sadece hakikat konuşur. Bütün kurgularızanlarıhayalleri sükûta uğratan; âdemin ademliğini ve eşyanın fenâlığını en esaslı şekilde anlatan kelime olarak kalıverir orta yerde "ölüm". Mezarlıkların hakikate yelken açılan limanlar olması misali, sen ki tabiatın limanısın eylül; yeni bir dirilişe yelken açan gemilerin demir aldığı. Kış bir gebeliktir, bahar bir doğum ve yaz şaşaalı sürüveren bir hayat... Güz hem bütün bu serencamın membaıdır hem de ebedinihai hakikati beyan eden bir münadi... Sen ki güz güzelisin; içlialımlınaifhüzünkâr... Kim ki seni sevmez nasibi yoktur hakikatten, âşıklar bezminde yeri yoktur, iddiası mesnetsiz, sözü boş ve nasipsizdir sevdadan.