Süt izninde iş kazası olur mu

4857 sayılı İş Kanunu'nun 74'üncü maddesinde kadın çalışanlar için önemli bir hak olan süt izni hüküm altına alınmıştır.

Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1 saat 30 dakika süt izni verilmesi zorunludur. Süt izninde geçen süreler günlük çalışma süresinden sayılmaktadır.

İş kazası ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 13'üncü maddesinde hüküm altına alınmıştır.

5510 sayılı Kanunun 13'üncü maddesinin birinci fıkrasında iş kazası;

Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,

İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,

Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,

Bu Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,

Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,

meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olay olarak tanımlanmıştır.

Bu kapsamda bir olayın iş kazası sayılabilmesi için;

Kazayı geçiren kişinin sigortalı olması,

Kaza sonucu bedence veya ruhça engelli hale gelmesi,

Kaza ile sonuç arasında uygun bir illiyet bağının bulunması,

şartlarının bir arada bulunması ile birlikte, olayın yukarıda sayılan hallerden birinde meydana gelmesi gerekmektedir.

Anlatılanlar bağlamında kadın işçi süt izninin kullanırken yaşayacağı bir kaza iş kazası olarak değerlendirilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun 201621 sayılı Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulamaları başlıklı genelgesinde de bu husus hüküm altındadır.

"Emziren kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda geçirdiği kazalar da iş kazası sayılmaktadır. Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde sayılan sigortalıların, çocuklarını emzirmeleri için ilgili Kanunlarında belirtilen sürelerde çocuğunun bulunduğu yer ile bu yere gidiş geliş sırasında ve emzirme sürelerinde geçirdiği kazalar iş kazası sayılacaktır.