Sağlıkta neler değişti

Sağlık, bir toplumun en önemli ve en temel ihtiyacıdır. Sağlık koşulları insanların ruhsal, sosyal ve bedenen tam bir iyilik hali olarak dağılır. Dünyadaki güncelleme takip sistemi de sağlıkla ilgili sosyo-ekonomik gelişmelere bağlı, sürdürülebilir ve geliştirilebilir düzenlemeler yapılmaktadır.

Bu birlikte; Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına izin verilmesi Dair Kanun 1 Mart tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak gizlice girdi.

1 Mart 2024 tarihinde bu kanuna göre,

Ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde ikinci bir diş hekiminin çalışabilmesi sağlanmaktadır. Mesleğini serbest olarak icra eden diş tabipleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi istihdam edilebilir ve bu sayı birden fazla olamayacak.

Ebelik mesleğinin görev tanımı güncellenerek ebelerin yetkileri artırılmaktadır.

Acil tıbbi ana bakıma yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve sağlık hizmetlerine de sosyal pediatrik yan dalların yapabilme imkanı getirilmektedir.

İlaç üretimi ve ilacın piyasaya arzı olmayan kişilerin taşıması gereken nitelik ve koşullar Sağlık Bakanlığınca belirlenecek, bu doğrultuda Bakanlık düzenleme yapma yetkisine sahip olacaktır.

Beşeri tıbbi ürün güvenliğinin daha etkin olarak kontrol edilmesi ve ruhsatlandırma süreci hızlandırılarak hastaların ihtiyaç duyduğu ilaca daha hızlı erişim amacıyla ruhsatlandırmaya esas Sağlık Bakanlığınca yapılan analizler, ürün ruhsatlandırılmasının takip edilmesi gerekmektedir.

Ruhsatlandırma oranları Avrupa Birliği müktesebatına uyum düzenlemeleri gerçekleştirilecek.

Eczanelere yönelik yapılacak teftişlere eczaneler de eklendi. Buna göre teftişler, sağlık müfettişleri veya sağlık müdürleri veya Sağlık Bakanlığı veya müdürlüğünce tensiplendirilecek resmi tabipler veya eczaneler tarafından yapılacaktır.

Herhangi bir tedavi yöntemi veya ruhsat veya izin alınması dahi beşeri tıbbi ürünler ile tıbbi cihazların bilimsel olarak araştırılması amacıyla insanların üzerinde kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığından izin alınabilir.

Kozmetik ürünleri insanlar üzerinde yapılacak çalışmalar Sağlık Bakanlığınca sağlanan etik kurulların ardından Sağlık Bakanlığından izin alınarak başlatılacaktır.

Yan dal uzmanlarının ek ödemelerinde prosedürler uygulanmaktadır.

Yan dal uzmanlığının teşvik edilmesi amacıyla uzman tabipler için ücret ek ödeme, yan dallar için 200 puan artırılarak ödenecektir.

Bilimsel araştırmaların teşviki amacıyla sağlık kurumlarından istenecek görüş, proje, araştırma ve benzeri hizmetler kapsamında personele verilen ödeme 65'ten 85'e yükseltilmekte ve yükseköğretim kurumlarıyla birlikte uygulama sağlanmaktadır.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile birlikte kullanılan Sağlık Bakanlığı hastanelerinde Bakanlık ve Üniversitenin yetkileri ile ilgili atamalar belirlenmiştir.