İşçiler resmi tatil günlerinde çalışmak zorunda mı

İş mevzuatı uyarınca Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerinde, hafta tatilinde, gündüz çalışmalarında 11 saati geçen ve gece çalışmalarında 7,5 saati geçen çalışma süreleri yasak çalışma olarak nitelendirilmektedir. Aynı zamanda bu tür çalışmalar, işçinin dinlenme hakkını da elinden almaktadır.

Ulusal Bayram ve Genel Tatil (UBGT) Günleri

Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerinde işçiler herhangi bir çalışma karşılığı olmadan 1 günlük ücretlerine hak kazanmaktadırlar. Aynı zamanda UBGT günlerinde işçilerin çalışmalarından ziyade dinlenmeleri ve sosyalleşmeleri esas olandır.

UBGT günü çalışmaya zorlanan işçinin haklı nedenle fesih imkânı gündeme gelmektedir.

Hafta Tatili

4857 sayılı İş Kanunu'nun 46'ncı maddesi uyarınca, belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme (hafta tatili) verilmesi zorunludur.

İş mevzuatında yasak çalışma olarak nitelendirilen bir diğer gün hafta tatili günleridir. Hafta tatili günlerinde işçiler çalışma karşılığı olmadan 1 günlük ücretlerine hak kazanırlar.

Hafta tatilinde işçilerin dinlenmesi esas olandır. Bu günlerde işçilerin çalışmaya zorlanması halinde, işinin haklı nedenle fesih imkânı olduğu unutulmamalıdır.

Gündüz 11 Saati Aşan Çalışmalar

Haftalık normal çalışma süresi, aksi kararlaştırılmamış olması koşuluyla 45 saattir ve haftanın günlerine eşit olarak bölünür.

Örneğin, haftada 6 gün çalışılan işyerinde günlük normal çalışma süresi 7,5 saattir.

Günlük 11 saati aşan çalışmalar ise her durumda yasak çalışma olarak değerlendirilmekle beraber işçiye haklı nedenle fesih imkânı vermektedir.