İtibar mı gösteriş mi

"İtibardan tasarruf olmaz" sözü, devletin ve milletin hakkıyla temsili için söylenmişti. Ancak, bu anlayışın, sadece temsille sınırlı kalmayıp yaşam tarzımızın temel gerekçesi haline geldiğini görüyoruz. Özellikle bazı muhafazakâr çevrelerin yaşam biçimi, kimi zaman yüksek sosyeteyi bile geride bırakacak düzeye ulaşabiliyor.

Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, bu sözün simgesi sayılıyor. Devletimizin hakkıyla temsil edildiği düşünülen bu mekânın yanında Marmaris'te yazlık, Ahlat'ta kışlık saraylar inşa ediyoruz. Ecdat yadigarı yeteri kadar saray olduğu için, İstanbul'da yenilerinin yapılmasına ihtiyaç duyulmuyor.

Cumhurbaşkanlığı makamına tahsis edilmiş 16 adet uçak ve sayısını bilmediğimiz (yurtdışı seyahatlerde uçaklarla taşıdığımız) son model makam araçları da bu itibarın ayrılmaz parçaları.

Bu yaklaşım sadece devletle sınırlı değil. İnanç gruplarını temsil eden cemaat liderlerinin temsili itibarı da korunmalı! Bunların da lüks araç filolarına sahip olması, grubun itibarını koruyacak şekilde karşılanmaları ve uğurlanmaları icap eder.

Aynı şekilde, Beştepe Külliyesi'ne "Saray" diyerek karşı çıkan irili ufaklı siyasi partiler de kendi şanlarına uygun araçlarla donatılmalı, liderleri layıkıyla karşılanmalı ve uğurlanmalı…

İtibarın böylesine önemsendiği ortamda şirket sahipleri, yöneticiler, patron çocukları da bu denklemde unutulmamalı. Her birinin makamlarına uygun arabaları, odaları, protokol düzenleri olmalı ki, "itibar" zedelenmesin!

İtibarımızı korumak gerekçesi ile benimsediğimiz bu yaşam tarzı gerçekten saygınlığımıza bir katkı sunuyor mu Yoksa "gösteriş" tutkumuzun esiri olarak, bilerek veya bilmeyerek "itibar" kavramını kullanıyor muyuz

"İTİBAR" VE "GÖSTERİŞ" NEDİR

İtibar, bir kişi, kurum ya da markanın başkaları nezdindeki saygınlık, güvenilirlik ve olumlu algısıdır.

İtibar:

Uzun vadeli ve kalıcıdır.Güvene, değer üretimine ve ahlaki tutarlılığa dayanır.Başkalarının gözlemleri ve tecrübeleri sonucunda oluşur.Kazanılması zor, kaybedilmesi kolaydır.

Gösteriş ise dışa dönük, abartılı ve etkileyici bir görünüm sunma çabasıdır. Temel amacı, dikkat çekmek ve takdir toplamaktır.

Gösteriş:

Kısa vadeli ve yüzeyseldir.Dış görünüşe, (şatafatlı binalar, lüks arabalar, pahalı kıyafetler, ihtişamlı ofisler gibi) simgelere dayanır.Algı yönetimi üzerine kuruludur, gerçek değerden çok izlenim oluşturmayı amaçlar.Sıklıkla özgüven eksikliği ya da başarısızlıkların örtülmesi için kullanılır.

ARALARINDAKİ FARK

İtibar sahibi kişiler gösterişe ihtiyaç duymaz; onların gücü sessizdir, başkalarının alkışına muhtaç değildir.

Gösteriş yapanlar ise çoğunlukla itibardan yoksundur; çünkü görüntü ile içerik örtüşmez.

Gösteriş zaman zaman "itibar illüzyonu" oluşturabilir. Ama bu sahte itibar uzun ömürlü olmaz.

İtibar, gösterişsiz güven getiri; gösteriş ise zamanla güven kaybına yol açar.

İTİBAR İNŞA EDENLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ

Değer odaklıdır: Kurumun sadece bugününü değil, gelecekteki itibarını ve sürdürülebilirliğini düşünür.