Sayın MİT Başkanı İbrahim Kalın'a; süreç ile ilgili notlar

Sayın MİT Başkanı İbrahim Kalın'a; süreç ile ilgili notlar

RAMAZAN TOPDEMİR


Bilindiği üzere gündemde "Örgütün silahlarının teslimi" süreci var. Bu konuda MİT Başkanı ve ekibinin sahada gece gündüz çalışıyor olması; bizler için onur kaynağı olduğunu öncelikle belirtmek gerekir. Zorlu bir coğrafyada "milli birliğe zarar gelmeden" yapılan hassas çalışmalar hiç de kolay değildir. Yani MİT "Silahların teslimi" konusunu teknik yönden izleyip denetleyerek; konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceklerdir. Bu süreç zaman alacak bir süreçtir. Bu bağlamadan yola çıkarak dünden bugüne yapılmış olayları kısaca hatırlatıp yeni bakış açısı kazandırmak gerekir:
1-Anadolu'nun kadim topraklarında yaşayan halkların ortak tarih, ortak sosyal yaşamlarından dolayı Anadolu halkları kardeştirler.
2-1978'den günümüze kadar olan süreçte kardeş kavgası başlatan PKK'nın bir "Kürt İsyanı" olmadığını belirtmek gerekir. PKK, bölücü emperyal güçlerin taşeronuydu. Esas Amaç: Örgütün Türkiye'yi bölmek olduğu bilinmekteydi. 3-Başta Kuzey Irak olmak üzere; Suriye'de, Irak'ta, İran'da, akrabası olan "Kürtler" bulunmaktadır. Bu Kürtler ile sınır vilayetlerimizdeki akraba Kürtler arasında "dostluk, dayanışma ve işbirliği" köprüleri oluşturulmalıdır. Sanat ile kültür ile ortak yönlerimizi öne çıkararak dış Kürtler ile bütünleşme yoluna gidilmelidir. 4-Önceki dönemlerde Suriye'ye göç etmiş ozanları, şairleri, düşünce adamlarının eserlerini; yayınlayarak kültüre katkıda bulunmalı. Ölenlerin mezarları Türkiye'ye getirilmelidir. 5-MİT Akademisi de bölge ile ilgili çalışmalarını yoğunlaştırıp, kamuoyu ile paylaşmanın faydalı olacağını düşünmekteyim.. 6-Günümüze ışık tutacak tarihi bir örnek: 1937'deki Dersim isyanının bastırılmasından sonra şunlar yapılmıştı: a-Silahların teslimi. b-İsyancı elebaşlarının uzak yerlere nakil edilmesi. c-Yerleşik halkın refah seviyesinin artırılması. Nitekim Dersim, 1935'te Tunceli adını alan vilayetimiz "okuma yazma oranı" en yüksek vilayet olarak istatistiklere geçmiştir. 1937'de de Atatürk Tunceli'de "Singeç Köprüsü'nün" açılışını yapmış; Elazığda'da "Ticaret Odasının" kurulmasını sağlamıştır..
Sonuç: Tarihsel bilgi formasyonuna sahip olan MİT Başkanı Sayın İbrahim Kalın ve ekibinin saha çalışmalarının yanında sosyal dinamikleri bütünleştirmeyi de esas almaları, önemli bir parametredir. Yazdıklarımın bazıları MİT'in görev alanının dışındadır. Ancak devletin diğer kurumları ile eşgüdümlü çalışmalar yapılması mümkündür.
Yani silahların bırakılmasından sonra da yoğun bir mesainin devam edeceğini belirtmek gerekir. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Sayın Bahçeli'nin açmış olduğu "Milli Birlik ve Kardeşlik" yolu ülkemiz için bir umut kaynağı olduğunu tekrar vurgulamalıyız.