Milli Birlik ve Beraberlik sürecinde devlet kurumlarındaki "Doğu görevi" uygulaması kaldırılmalı

Milli Birlik ve Beraberlik sürecinde devlet kurumlarındaki "Doğu görevi" uygulaması kaldırılmalı

RAMAZAN TOPDEMİR
Sayın Bahçeli ile 14 Kasım 2024'te görüştüğümde, "Milli Birlik ve Beraberlik" sürecini başlattığını kararlı bir şekilde ifade etmişti. Bizler de bu kapsamda sürece katkı sağlamayı bir görev sayıyoruz. Bu bağlamdan yola çıkarak, yazı başlığımı tarihsel verilerden bugüne şu şekilde açıklarız:

1-1935'te Umumi Müfettiş İbrahim Tali, Ankara'ya gönderdiği raporda şu ifadelere yer verir: "Doğuda görev yapacak olan memurlara barınma ve sosyal destek sağlanmasının zaruri olduğunu" vurgular. Ayrıca 1946'da da bürokrasi ve kamu çalışmalarında sıkıntılar olur. Adnan Menderes döneminde bazı düzenlemeler yapılır.

2- Daha sonraki yıllarda 198'den sonra "Şark hizmeti" diğer adıyla "Doğu görevi" uygulaması başlatıldı. Ancak yeni mezun olan gençlerin bir kısmı batıda bir kısmı da doğuda görev yapınca bir fırsat eşitsizliği ve verimsiz bir çalışma ortamı oluştu.

3- Milli Birlik ve Beraberlik süreci kapsamında halen "Doğu görevi uygulamasının olması birlik ve dayanışma sürecine uymadığını Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a arz etmek gerekir. Yani birlik ve beraberlik sürecinin orantılı gitmesinin bir şartı da kurumlarda değişimin olmasıdır.

4-Yeni meslek mezunlarını değil de görevde on yılını doldurmuş kamu görevlilerinden yararlanmak gerekir. Kimse düzenini bozmak istemiyor düşüncesinden de çıkmak gerekir.

5- Doğu görevine gönderilenler barınma, yerleşim problemleri yaşıyor. Yani doktorların, yargı mensuplarının, güvenlik görevlilerinin, öğretmenlerin lojmanları olmayınca sıkıntı da oluşuyor.