Farklılıklarımızı fırsata çevirmenin adı terörsüz Türkiye'dir
Farklılıklarımızı fırsata çevirmenin adı terörsüz Türkiye'dir
RAMAZAN TOPDEMİR
Barış, sevgi, kardeşlik ortamı içinde uzun yıllar yaşamış olan Anadolu halkları arasındaki bu kardeşliği devam ettirmekten başka yolumuz yoktur. "Kürt dediler, Türk dediler, Arap dediler" hep ayrıştırdılar bu kadim toprakların insanlarını. Kimini bilgisizlikle, kimini fakirlikle, kimini de silah kullanarak ya cezaevine ya da dağa gönderdiler. Bu çözülme milli değerlerin, kardeşlik hukukunun çözülmesiydi aslında. Kardeşlik ve ortak değerlerimizi güçlendirmek için farklılıklarımızı fırsata çevirmemizi şu başlıklarda özetlemek mümkündür:
1- Anayasada kullanılacak sözcükler, ifadeler farklılık taşımamalıdır.
2- Anayasada farklı etnik kökenden olan vatandaşlarımızın "aidiyatlık" düşüncesini özellikle vurgulamak gerekir.
3- Terörsüz Türkiye söyleminde bütün partiler ile bütünleşerek yol almak gerekir.
4- Terörsüz Türkiye için sahnede olan ya da sahneye çıkan aktörlerin; bölgenin ve Ortadoğu'nun sosyal, siyasal dinamiklerini en detaylı bir şekilde bilmeleri gerekir. Yani konuyu bilenler ile çözüme daha kolay gidilir.
5- Türkiye'de yaşanmış olan terör sürecinin dinamikleri ile yabancı ülkelerde yaşanmış olan terör olaylarındaki çözüm kriterlerini mukayese etmek doğru değildir.
6- Farklı etnik kökenlerde, farklı inançlarda olan vatandaşların hassasiyetine cevap verici eylem ve söylemlerde bulunmak gerekir.