SEÇİMİN GALİBİ, HAYAT PAHALILIĞI!

AK Parti ve Cumhur İttifakı 31 Mart'ta kaybetti.

CHP, 1950'den bugüne ilk defa seçim kazandı.

Üstelik, CHP, seçime genel başkanlık makamında kimin olduğuna dair sıkıntılarla girmişti. Seçimin hemen öncesinde de İBB üst yönetimi hakkında Savcılıkta soruşturması el'an devam eden para kuleleri tartışmaları patlak vermişti.

İktidarın ulaşım, sağlık, savunma sanayiî, terörle mücadele ve benzeri hizmetlerde çok değerli eserlere imza attığı ve imza atmaya devam ettiği inkârı mümkün olmayan bir gerçektir. Keza salgın hastalıkla mücadelede dünyaya örnek olacak muvaffakiyetler göstermesi de unutulamaz. 6 Şubat zelzelesinde perişân olan 11 ilin takdir edilecek bir çalışmayla ayağa kaldırılması da gözler önündedir.

Zaten iktidarın 22 yıl boyunca yerinde tutulması duyulan memnuniyetin eseridir.

Bütün bunlara rağmen 31 Mart 2024 Mahallî İdareler seçimi niçin kaybedildi

-DEM'in seçmenini CHP'ye yönlendirdiği anlaşılıyor. Cumhur İttifakı, AK Parti ve MHP arasında alenen kurulurken CHP-DEM ittifakında farklı adlar telaffuz edildi fakat bunlar muğlak kaldı. Anlaşılan o ki, ittifak, bu defa kapalı kapılar ardında Kandil de işe dâhil olarak hayat bulmuş.

-Diğer sebep YRP'dir. Yeniden Refah Partisi, 14 Mayıs ve 28 Mayıs 2023 seçimlerinin aksine 31 Mart için Cumhur İttifakı'na dâhil olmadı. Hakkında talep etmemesi gereken yerleri istediği ve daha farklı iddialar var. Bunlar ne kadar doğrudur zamanla ortaya çıkar. Lakin hakîkat şu ki YRP, Cumhur İttifakı reylerini yer yer aşağı çekti, böldü. Bir kısım muhafazakâr seçmenin YRP'ye kaymasında İsrail ile ticarî münasebetlerin devam etmesinin çok büyük payı olduğu da gözden kaçmamalıdır.

-Bir başka sebepse genç seçmendir. AK Parti, iktidar olduğunda 12 yaşında olan çocuklar, bugün 36 yaşında evli-barklı insanlardır. 40 yaşın altında olanlar, dünkü Türkiye'yi bilmiyorlar. 1990'lar, 80'ler, 70'ler Türkiye'si bilinmediği gibi daha evvelki Tek Parti dönemi hiç bilinmiyor. Bizim tekrar tekrar dile getirdiğimiz"SİHA ise SİHA, İHA ise İHA, hastane köprü vs. hepsi tamam. Şimdi sıra mânevi kalkınmada"çağrımız, bunlardan dolayıdır. Bugün bir dostumuz aradı."Senin yazdıkların dikkate alınsaydı, seçim sonuçları böyle olmazdı!"dedi. Onu bilmeyiz ama gerçek şu ki iyi gün dostlarıyla doğruyu ifade etmek yerine nabza göre şerbet verenlere inanmanın dönüşü kötü oldu.

-Bütün bunlardan daha mühim sebepse pahalılıktır. Bu seçimin galibi, CHP değil, hayat pahalılığıdır! 15.03.2024 günü yazdığımız makalenin başlığı şuydu:"Pahalılık Adlı Düşman". Yeni yıla girerken yapılan zamlar, artan fiyatlar karşısında eridi. Her türlü ihtiyaç maddesi, her fatura, her etiket ve her kira başını almış gidiyor. Enflasyon 2002'deki seviyesini buldu. Hayat pahalılığı emekli, dar ve orta gelirliyi bunaltmış durumda. Buna mukabil ortalığı birtakım sonradan görme türedi ve şımarık zenginler doldurdu. Bunların"reis"deyip dolaşmalarıyla ekranlarda çarpıtma yorumlar yapanlar vatandaşta kırgınlık ve kızgınlıklara yol açtı. Yoksa vatandaş pandemi ve depremde yapılan yüklü hazine harcamalarını biliyor. Ancak; külfete katlanmakta da eşitlik bekliyor. Bir"nereden buldun"kanunu ne iyi olur.