"Ya olduğun gibi görün, ya dagöründüğün gibi ol"

"Bunları öyle kalpten söylüyorum ki ancak benim hissettiklerimi hisse

den ne demek istediğini anlayabilir..."

- Bunların hepsi hoş şeyler, nefsimi okşayan güzel düşünceler de şundan emin olabilirsiniz Tanju Bey'im: "Bu ihtişamlı lüks villa veya başka bana ait çok kıymetli şeylerim olsun, altınlarım, mücevherlerim olsun, olmazsa yaşayamam" diyen Jale yok artık! Demem, demeyeceğim de bundan sonra. Eskiden olsaydı belki sevincimden uykularım kaçar, çıldıracak gibi olurdum. Şimdiyse lehte ve aleyhte bir şey söylemiyorum. "Bunda da bir hikmet vardır" diyor, başka bir şey demiyorum. Yalnız ve yalnız "Rabbim hakkımızda hayırlıysa nasip eylesin, değilse istemiyorum" bunları öyle kalpten söylüyorum ki ancak benim hissettiklerimi hisseden ne demek istediğini anlayabilir. Elbette başkalarını benim gibi düşünmeye zorlayamam. Kimseyle hemfikir olmuyorum diye muhakeme edip hesaba çekemem, kötü bir şey yapamam bundan sonra.

- O dereceye yükseldikten sonra istemeden gelen dünyalıklar, ahiret işlerini gölgesinde bırakamıyor. Bundan emin olabilirsin Jale'm.

- Tanju'm, bütün kalbimle bir şey daha söyleyeyim: Kimselerden bir şeyler ummuyorum, iltifat, şan şöhret peşinde de değilim, elhamdülillah.

- Âlimlerimiz dünyayı ve dünyalıkları gölgeye benzetmişler; sen onları yakalamaya kalkıştıkça onlar senden kaçıp uzaklaşıyor, onlardan kaçtıkça da peşin sıra koşturup geliyorlar.

- Dünyayı ve insanları yoldan çıkaran dünyalıkları en güzel ifade eden misal olmuş Tanju'm. Ümitsizlik değil, kendimi kötülerden, kötülüklerden muhafaza edip korumak için basit tedbirler olarak kabul buyurun lütfen!

- Başka kötü şeyler aklımıza zaten gelmiyor.

- Hüsn-ü teveccühleriniz için minnettarım! Her şeye karşı gardımı almak ve ellerimi birinin elini tutarmış gibi değil de hep kavgaya hazırmışım gibi yumruk yapma işini de çoktan bıraktım!

- Demiştim ya "Bu Jale var ya içi dışı bir, delikanlı kız!" Elhamdülillah yanılmamışım! Belki de seni o BİTİRİMLER dediğin bataklığın içinden çekip buralara taşıyan bu hususiyetiniz olmuştur. Hani