Yaratılış ve Yaratıcı -14-

Yaratılış ve Yaratıcı -14-

Prof.Dr.Yusuf Özertürk

ALLAH, HER ÇEŞİTTEN YARATMAYA KAADİRDİR
ALLAH'IN CANLILAR ÂLEMİNDEKİ YARATMASI

3-Eşeyli(cinsiyetli) ve Eşeysiz(cinsiyetsiz) yaratma

*Sporla üreme: Çevre şartlarına dayanıklı olan ve başka bir üreme hücresiyle birleşmeden yeni bir canlı oluşturabilen(çimlenerek) üreme hücresine 'spor' denir. Spor üreterek çoğalmaya da sporla üreme(yaratma) denir.

Sporla üreme hem tek hücrelilerde, hem de çok hücrelilerde görülebilir. Spor üreterek çoğalan canlılarda hem eşeyli ve hem de eşeysiz üreme beraber görülür(Metagenez-döl almaşığı).

Böyle canlılara misal olarak; Tohumsuz bitkiler(Eğrelti otu, kara yosunları), Plazmodyum(Çeşitli parazitler-Sıtma paraziti-plasmodium malariae,yaprak bitleri) ve bazı mantarlar gösterilebilir. Bitkilerin çoğalabilmesi için, hem sporla üreme, hem de eşeyli üremesi (dölleme ile) gereklidir.

4-Partenogenez(Döllenmesiz üreme)

*Partenogenez; Döllenmemiş bir yumurta hücresinden mitoz bölünmelerle(Kromozomların bire bir kopyalanmasıyla) canlı gelişimine partenogenez(döllenmesiz üreme) denir. Döllenmemiş yumurta mitozla gelişir ve bir erkek birey oluşturur.

Partenogenezde döllenme olmadığından bir eşeysiz üreme çeşidi olarak görülebilir. Partenogenez hem bitkilerde, hem de hayvanlarda görülür. Partenogenez, bazı Kertenkele türlerinde(Komodo ejderi), karınca, arı, su piresi gibi canlılarda görülür.

Partenogenezin bir çok çeşidi vardır: a- ilkel partenogenez, erkeği olmayan su pireleri (Daphnia), ya da çok az erkeği olan sopa böcekleri(Phasmatidea) türlerinde görülendir. b-Mevsimlik Partenogenez, en çok görülenidir.

Asma biti ve bazı böceklerde görülür. Bu türler yazın çiftleşmezler. Dişiler doğrudan yumurtlar ve bunlardan yeni yavrular oluşur. Bu türlerdeki dişiler, kışa dayanıklı yumurta yumurtlamak için sonbaharda erkekle çiftleşirler. Bal arılarında, ana arı(kraliçe) ilk çiftleşmeden sonra, erkeğin spermlerini(erkek gametlerini) kendi sperm kesesinde depolar.

Sonra yumurtalarını bu spermlerle dölleyerek peteklere bırakır. Ve senelerce bunlardan dişi işçi arılar doğar. Şayet kraliçe arının Mayoz bölünme ile (kromozom sayısı yarıya inmiş) ürettiği yumurtalar, döllenmeden Mitoz bölünme ile (kromozom sayısı bire bir kopyalanarak bölünme) çoğalırsa, bu durumda erkek arılar oluşur. Ana arı, sperm kesesinde hiç sperm kalmadığında yumurtlarsa, bunlardan hep erkek arılar doğar. Bu erkek arılar bal yapmadıklarından, arıcılar bu yaşlı arıları kovandan atarlar.

* Allah'ın Partenogenez yoluyla yaratması, Hz.Meryem'den Hz.İsâ(as.)'nın yaratılmasına bir misaldir. Cenab-ı Hakk, Hz.Âdem'i(a.s) topraktan (anasız, babasız) yarattığı gibi(önceki bölümlerde anlatıldı.) Hz. İsâ (as)'yı da babasız yaratmıştır. Bunu 'nasıl olur' diyerek akıllarına sığıştıramayanlar veya inkâr edenler, yukarıda misallerini verdiğimiz canlılardaki döllenme olmadan(erkeksiz) dişilerden hem erkek ve hem de dişi canlıların meydana geldiklerine bir daha daha baksınlar. Hz. İsa (a.s) Cebrail aracılığı ile Cenâb-ı Hakk'ın Hz.Meryem'e nefh ettiği bir ruhdan(yazılımdan) hasıl olmuştur. Yani Hz. İsa'nın(a.s.) doğumu, diğer insanların doğumu gibi alışılmış bir hadise değildir.

Bu hadise Allah'ın diğer canlılarda örneklerini gösterdiği, insanda tecelli eden bir yaratmasıdır. Allah, kanun koyar, kanunlarını değiştirebilir.