Her gün tekâmül etmelidir

İmâm-ı Rabbânî hazretleri buyurdu ki:"Vakit keskin bir kılıç gibidir. Mühim işleri bugün yapmalı, mühim olmayanları yarına bırakmalıdır."

Sevgili Peygamberimiz, bir hadîs-i şerîfinde:"İki günü birbirine eşit olan aldanmıştır"buyurmuştur. Kezâ Resûlullah (aleyhis-salâtü ves-selâm):"Yarın yaparım diyenler helâk oldular"buyurmaktadır.

Zamân nimeti, Allahü teâlânın bizlere en önemli lutuflarından birisidir. Unutmayalım ki, zaman en büyük sermâyedir. Dünyâ ve âhiret saâdetini kazanmak, bu sınırlı zamânı iyi kullanmaya bağlıdır. Onun içindir ki, büyük âlim ve velîlerdenİmâm-ı Rabbânî(rahmetullahi aleyh):"Vakitleri çok kıymetli ganîmet bilmelidir"buyurmuştur.

Onun oğlu, yine büyük bir âlim ve velî olanMuhammed Ma'sûm Fârûkîde (rahimehullah):"Vakit keskin bir kılıç gibidir. Kıymetli ve şerefli şeylere sarf etmek gerekir"buyurmuştur.

Bizler, geçmiş günlerimize yönelik bir muhâsebe ve murâkabe içerisinde olmalıyız. Nitekim İmâm-ı Gazâlî (rahmetullahi aleyh),"bir Müslümân, her akşam yatağına girince, o günün muhâsebesini yapmalıdır"buyuruyor. Esnâf, dükkânlarında her akşam kasayı kapatırlarken bunu yapmaktadırlar.

Tâbiîn-i kirâmın en önde gelenlerinden, müfessir, muhaddis, mütekellim, fakîh ve mutasavvıf Hasan-ı Basrî(rahmetullah aleyh),"Sizin, bugün, parayı sarf ederken gösterdiğiniz hassâsiyeti, Eshâb-ı Kirâm(aleyhimür-rıdvân),zamanlarını kullanırken gösterirlerdi"buyurarak ne kadar önemli bir noktaya dikkat çekmiştir.

"Seyyidü't-tâife"ve"Seyyidü't-tâifeteyn"diye anılan büyük velîCüneyd-i Bağdadî(kuddise sirruh) da,"İnsanların sâhip oldukları, ama geçtikten sonra bir daha, ebediyyen bulamayacakları en kıymetli sermâye zamandır"buyurmaktadır.

Büyük âlimEbû Saîd Muhammed el-Hâdimî de, "geçen zamanı geri getirmek için bütün sultânlar, pâdişâhlar, krallar ya'nî devlet başkanlarının tamâmı bir araya gelseler ve bütün hazînelerini de harcasalar, yine de geri getiremezler"buyurmuştur.

Silsile-i aliyye büyüklerinden Ubeydullah-ı Ahrâr(kuddise sirruh) da,"Tasavvuf, ehemmi mühimme tercîh etmektir. Vakti en değerli olan şeye sarf etmektir"