Seyyid Ahmed Arvâsî Hoca

Seyyid Ahmed Arvâsî; son devrin en büyük pedagog, muallim, sosyolog, mütefekkir, müellif, edip, şâir, hatip, gazeteci ve siyasetçilerindendir.

Merhûm Seyyid Ahmed Arvâsî hoca,15 Şubat 1932 Pazartesi günü, Ağrı'nın Doğubâyezîd kazâsında doğmuş ve 31 Aralık 1988'de İstanbul'da vefât etmiştir. O, 56 senelik kısa ömrüne çok büyük hizmetler sığdıran,son devrin en büyük pedagog, muallim, sosyolog, mütefekkir, müellif, edip, şâir, hatip, gazeteci ve siyasetçilerindendir.Ben, kendilerini, ilk def'a1970 yılında,Balıkesir Ordu Donatım Okulu'nda yedek subay kursunda bulunduğum sırada tanıdım. O da,BalıkesirNecâtîbey Eğitim Enstitüsü'ndeÖğretim Üyesiidi. Cumartesi günleri öğleden sonraları,Balıkesir'deki"Sâat Kulesi"nin yanındaki"Belediye Kahvehânesi"nde sohbetler yapardı.

Onlarca kitap, yüzlerce makâle kaleme alan Seyyid Ahmed Arvâsî hoca;Osman Yüksel Serdengeçti, Erol Güngör, Nûrettin Topçu, Necip Fâzıl Kısakürekgibi ilim ve fikir adamlarıyla aynı dönemde, aynı hissiyâtı paylaşarak fikirlerini üretmiş ve yaymaya çalışmıştır.

Geçen yarım yüzyıla damgasını vuranmerhûm Seyyid Ahmed Arvâsî bey, cemiyetimizde, gerçek bir fikir adamı ve sağlam bir münevver olarak hâtırlanıyor. Fertlerden başlayarak toplumun bütün alanlarında yeni bir dirilişi öngören yazıları, kaleme aldığı gazete makaleleri, kitapları, yaptığı ateşli konuşmalarıyla, yeni bir teorik toplum modeli sunmuştur.

Merhûmun akrabâsı, yakın dostu, Dış Politika Yazarı, Avukat, Em. Alb., Yeşilay Genel BaşkanlarındanMustafâ Necâtî Özfaturabey, onun hakkında: "O sıradan bir kişi değildir. Son asırlarda ender rastlanan mütefekkir, pedagog, eğitimci ve sosyologdur.O'nun büyüklüğü ve değeri ufukta giderek yükselmektedir.Asrımızda, Ahmed Yesevî rolünü üstlenmiş mübârek bir mücâhiddir.Aramızdan çok genç yaşta (56 yaşında iken) ayrılmasına rağmen, hayâtına büyük hizmetler sığdırmış nâdir bir kişidir.Yazıları dün ve bugün olduğu gibi, yarınlara da ışık tutacaktır"demiştir.

Yazar Hüdâvendigâr Onur'unonun hakkında