Kurban Bayramı'nıuğurlarken...

Müslümânlar"Ramazân ayı"nda ve"Arefe günü"nde günâhları afv edildiği için sevinirler. Bundan dolayı Arapça'dabayrama "îd"denilmiştir.

Takvîmlere göre, 28 Mayıs 2025 (01 Zil-hicce 1446) Çarşamba günü, hem"el-Eşhüru'l-hurum"denilen"harâm aylar"ın 4.sü ve sonuncusu, hem"eşhüru'l-hac"denilen"hac ayları"nın üçüncüsü ve sonuncusu, hem de hicrî-kamerî senenin son ayı olan Zil-hicce ayı girdi.

Bu mübârek ayın 1'inden 10'una kadar olan zaman dilimi, "Leyâlî-i Aşere" ya'nî 10 mübârek gecedir. 10'uncu günü ise, Kurbân Bayramının ilk günüdür.

Kur'ân-ı Kerîm'de Fecr suresinde"Ve on geceye yemîn olsun"ifâdesinde kasdedilen on gece, bazı kaynaklara göre, Muharrem'in (1. ay) ilk on günü veya Ramazân ayının (9. ay) son on günü olarak belirtilse de, genel hüküm, bu mübârek 10 geceninZilhicce ayının (12. ay) ilk on gecesiolduğu şeklindedir.

Kamerî ayların 12.si ve sonuncusu olan Zilhicce ayı,İslâmın 5 şartından biri olan Hac ibâdetinin yerine getirildiği aydır.Yinekurbânların kesildiği ve Kurbân bayramının da bulunduğu aydır.

Dînî bayramlarımızdan birincisi olanRamazân Bayramı30-31 Mart ve 01 Nisan 2025(01-03 Şevvâl-i şerîf 1446) Pazar-Pazartesi-Salı günlerinde idrâk etmiştik.Kurbân bayramıise, dînî bayramlarımızdan ikincisi oluptakvîmlere göre, 06 Haziran 2025 10 Zil-hicce 1446 Cuma günü,bu senenin Kurbân Bayramını da idrâkle şereflendik el-hamdü lillah; bayramCumartesi, Pazar, Pazartesigünlerinde de devâm etti ve bugün uğurluyoruz.

Müslümânlar, her yıl,"Ramazân ayı"nda ve"Arefe günü"nde günâhları afv edildiği için sevinirler, sürûrları avdet eder. Bundan dolayı Arapça'dabayrama "îd"denilmiştir.

Peygamber Efendimiz (aleyhis-selâm), bu zaman diliminin önemini şöyle ifâde ediyor:"Sâlih amellerin, Allah'a en ziyâde sevgili olduğu geceler, Zilhiccenin ilk 10 gecesidir. O gecelerin her bir gününün orucu, (sevapca) Ramazân dışındaki bir yıllık oruca eşittir. Ondaki bir gece kıyâmı (ibâdetle ihyâ edilmesi), Kadir gecesinin kıyâmına (ihyâsına) eşittir."