Saç ekiminin hukuku!

Sağlık turizmi Türkiye'de giderek büyüyor... Sektörden hizmet alan çok olunca, hukuki uyuşmazlıkda çıkıyor. Gelin bazı davalar üzerinden saç ekiminin hukukuna bir göz atalım...

Türkiye sağlık turizminde büyük bir atılım içinde... Sektör büyüdükçe büyüyor. Bunun da en önemli sebebi, yetişmiş uzmanların gerçekten çok yetenekli olmaları ve fiyat konusunda diğer ülkelere göre rekabetçi olmaları.

Elbette turist çekmede en önemli faktör olan tarihi ve turistik güzelliklerimiz, gastronomideki zenginliğimiz de büyük etken. Adından da belli olduğu gibi, bu zaten hem sağlık, hem de turizm amaçlı yapılan bir faaliyet.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Ancak arzu edilen, ülkemiz sadece sağlık yönünden çok iyi hekimlerimizin uygulamaları ve ticari zekalarına değil, bu sektörde kullanılan medikal aletlerin ve ilaçların da geliştirilip üretildiği bir sektöre sahip olsun. Sağlık turizminin teşviki, sektörde ihtiyaç duyulan tıbbi alet ve ilaç üreticilerinin de teşviki ile olur. Yoksa kazandığımız dövizin önemli bir kısmını ithal ettiğimiz ilaç ve aletlere öderiz.

Kısaca, sağlık turizminde sadece emeğimizi ve hizmetimizi değil, kullanılan malzemeyi de üretip satalım. Bu yönde politikalar geliştirelim.

'Eser sözleşmesi'

Sektörden hizmet alan ve yararlanan çok olunca, ister istemez bazı hukuki uyuşmazlıklar da çıkmakta. Kimisi beklediği veya garanti edilen sonucu alamaz. Kimisinde bazen umulmadık komplikasyonlarla karşılaşılır, arzu edilmeyen sonuçlar doğar.

Öncelikle, güzellik ve estetik merkezlerinde yapılan faaliyetlerin türlerine göre hukuki niteliklerinin de değiştiğini belirteyim. Hukuki nitelik değişince tarafların hakları ve borçları, yükümlülükleri, olası bir uyuşmazlıkta davanın açılacağı mahkeme de değişmektedir.

Bu yerlerde yapılan işin niteliğine göre bir değerlendirme yapıldığında, saç ekimi, estetik ameliyat, implant diş yapım işlerinde olduğu gibi yapılacak işin sonucu yüklenici tarafından garanti edilmiş ve kalıcı nitelikte ise, hasta ile güzellik ve estetik merkezi arasında bir eser sözleşmesi meydan geldiği kabul edilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İşin sonucu garanti edilmemiş ve kalıcı nitelikte değilse, örneğin saç kesimi, kaş düzeltimi, manikür ve pedikür, epilasyonda bir eser meydana getirilmesinden daha ziyade işin hizmet yönü ağır bastığından, taraflar arasında bir hizmet satışı olduğu anlaşılır. Böyle olunca da, epilasyon yaptıran, saç kestiren tüketici sayılır ve sıkı koruma altındaki tüketicinin haklarından yararlanır.

Ekim tekniğini kim belirler

Uygulamada çeşitli saç ekim yöntemleri var. Saç ektirmek isteyenin bu tekniklerden kendisine en uygun olanı bilmesi beklenmez. Ona saç ekim merkezindeki uzman doktorların yardımcı olması ve aydınlatması gerekir. Hemen belirteyim, bazı saç ekim merkezleri tek bir tekniği kullandıklarından, hastalarına alternatif sunmuyorlar.

Aykut Bey de kendisine bir güzellik yapıp, saç ektirmeye karar verir ve başlar araştırmaya... Sonunda belirli bir yöntemi seçerek saç ektirmeye karar verir. Ama başvurduğu saç ekim merkezi yetkilisi ekimin başka bir yöntemle yapılması gerektiğini ifade eder. Aykut Bey de kabul eder. Aykut Bey sonuçtan ve kendisine yapılan muamaleden memnun olmaz, maddi ve manevi tazminat davası açar. Saç ekimi hukuken bir eser sözleşmesi olduğundan, saç ekimi yapacak kişinin işinin uzmanı ve yüklendiği saç ekimi işini, özen borcu gereği olarak bütün tıbbi kurallara riayet ederek, kendisine duyulan güvene ve beklenen amaca uygun şekilde yapmakla ödevlidir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hukuken ayıplı mı

Taahhüt ettiği, saç dökülen yerde ekim sonucu yeniden saç çıkacağı sonucunu meydana getirmekle yükümlüdür. Ekilen saç kararlaştırılan sayıya ve niteliklere, hastanın, Aykut Bey'in beklediği amaca uygun değil, daha az sayıda ise, kısaca lüzumlu bazı vasıflardan bir ya da bir kaçının bulunmuyorsa, saç ekimi hukuken ayıplıdır. Dolayısıyla, saç ekim merkezi uygun saç ekim yöntemini belirleyip uygulamışsa, nadir de olsa görülebilecek olumsuz sonuçlara dair Aykut Bey aydınlatılıp uyarılmış ve bu hususta rızasını almışsa, saç ekim merkezi bakımından hukuki bir eksiklik olmayacaktır.

Bilirkişiye gitti

Aykut Bey'in dava dosyası bilirkişi incelemesine tabi tutulur. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda saç ekimi tedavisinin tıp kurallarına uygun olduğu belirtilir, Aykut Bey davayı kaybeder. Ama uygun saç ekim yönteminin belirlenip belirlenmediği hususu açık kaldığından, Yargıtay kararı bozar.