Gelmeyen üründe para iadesi nasıl

Hem internet hem de kredi kartının en önemli faydalarından birisi, alışverişle harcayacağımız zamanın çoğundan tasarruf sağlamaları. Her yenilik avantajların yanında mutlaka az veya çok bazı olumsuzlukları da birlikte getirir. Mesafeli satış dediğimiz, internetten uzaktan yapılan alışverişlerde de, doğası gereği her şey mükemmel yürümez, bazı aksaklıklarla karşılaşmamız kuvvetle muhtemeldir.

Ben kişisel olarak, denemediğim bir giyim kuşam ürünün pek satın almam. Çünkü her üreticinin kalıbı ve ölçüleri farklı olabiliyor. Bazen de internetten satın aldığınız ürünü haftalarca bekliyorsunuz. Satıcı hiç göndermemiş de olabilir, gönderiden sonra yolda kaybolmuş, zayi olmuş da olabilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

150 euro'nun altında

O zaman ne yapacağız Parasını kredi kartı ile ödedik ama ürün teslim edilmedi!

Burak Bey'in başına gelen şey de tam böyle; uzun süredir almak istediği bir kaz tüyü dolgulu kabanı internetten Çin'deki bir web sitesinde uygun fiyata bulur, yazılan özelliklerinin gerçek olduğuna inanır ve satın almaya karar verir. Ödemesini kredi kartı ile online yapar. Harcaması kredi kartının dönem içi harcamalarına yansır ve son ödeme gününde de Burak Bey kredi kartı borcunun tamamını öder. İnternet sitesine göre teslimat süresi 2 haftadır. Satıcının gönderdiği e-maile göre ürün kargoya verilmiştir.Kabanın satış fiyatı kargo dahil 150 euro'nun altında olduğu için, gönderinin gümrükte süre geçirmeyeceğini düşünür. Fakat aradan üç hafta geçmesine rağmen kaban gelmez. Satıcıya birkaç kez e-mail yazar ama aldığı cevap sadece ürünün kargoya verildiği şeklindedir, ne bir barkod, ne de kargo takip kodu bildirilir.

1 ayda gelmeyince...

Aradan bir ay geçince Burak Bey, satıcıya, ürünün bir ay geçmesine rağmen teslim edilmediğini söyleyerek, parasının iadesini talep eder. Satıcı "duvar" olmuştur, Burak Bey'in hiçbir e-mailine artık cevap bile yazmaz. Öyle ya, Burak Bey Türkiye'den gelip Çin'deki bir satıcı ile 140 euro'luk bir kaban satışını hukuka taşıyacak değildir ya!Ama sistemimiz kredi kartı ile alışverişlerin satıcılarca kötüye kullanılmasını önleyici tedbirleri almıştır. Burak Bey, Çinli satıcı ile olan yazışmalarını da ekleyerek bankasına, kredi kartı ile ödemesini yaptığı ürünü teslim almadığını, bu sebeple chargeback kuralları gereğince ödediği bedelin kredi kartına iadesini talep eder. Türkçeye çevrildiğinde "geri çekme" anlamına gelen chargeback kuralları, alıcının, yani kredi kartı ile ödeme yapanın ödemeye itiraz ederek, ödemenin kartına iadesi koşullarını düzenler.