Elektrikli araç ve 'hacker'lar

Elektrikli "akıllı araç" demek, birçok yazılım programı demek. Elektrikli akıllı araçlarda bir yazılım hatası veya sorunu oluştuğunda, araca binlerce kilometre uzaktan müdahale edip, yazılım programındaki hatayı düzeltme olanağı olacak. 24 Şubat 2024 tarihli "Otonom araba ve siber güvenlik" başlıklı yazımda otonom araçlardaki siber tehditlere işaret etmiş ve aracımızın hack'lenerek kontrolünün uzaktan ele geçirilebileceğini yazmıştım.

Test amaçlı 'hack'

Tesla bu durumu öngörüp, kendi yazılımcılarının hazırladığı programlarda hangi açıkların bulunduğunu test etmek için ödüllü yarışmalar düzenliyor. Bunların birisinde bilgisayar korsanları Tesla'yı iki kere hack'lemeyi başardı. Bilgisayar korsanlarının hedefinde yamalanmış elektrikli araç şarj cihazları, bilgi-eğlence sistemlerini ve araç işletim sistemlerini hedef aldılar. İşletim sisteminin hack'lenmesinde Tesla modemi üzerinden Tesla'ya girişle ilgili bütün temel izinler bilgisayar korsanlarının eline geçmişti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Araştırmacılar, Tesla hesaplarını ele geçirmek, arabaların kilidini açmak ve onları çalıştırmak için kimlik avı saldırısının gerçekleştirildiğini ve kimlik avı saldırısı için akıllı telefonların aracın anahtarı gibi kullanıldığını ortaya koydular.

Tavsiyem, eğer elektrikli aracınızda akıllı telefonunuzu araç anahtarı olarak kullanıyorsanız, Android akıllı telefonunuzu yenileyip yenisini anahtar olarak kullanmak istediğinizde, bunun bir güvenlik açığı teşkil ettiğini bilmenizdir. Çünkü akıllı cep telefonunuzu hack'leyen bilgisayar korsanları, akıllı telefonunuzu sanki siz değiştirmişsiniz gibi yeni bir telefonla aracınızın işletim sistemine erişim sağlama olanağına sahip olacaklar. Buradaki tehlike, yeni bir telefon anahtarı eklendiğinde elektrikli aracın sahibinin bu durumla ilgili bir bildirim almamasıdır. Ama bu açık çabuk düzeltilebilir.