Üniversite, modern medeniyetin en önemli kurumlarının başında gelmektedir. Modern anlamda üniversite, insani gelişimin, değişimin ve dinamizmin ana kaynağıdır. Modern anlamda üniversite, siyasetin, dinin, kilisenin ve ruhban sınıfının aracı ve hizmetkarı değildir. Üniversite, hiçbir ideolojik, dinsel, siyasal amaca hizmet etmeyen, hiçbir otoritenin nesnesi olmayan bir kurumdur, fikirdir, kültürdür ve yaşam alanıdır. Üniversite, emir-komuta zinciri içinde işleyen mekanik bir kurum olmadığu gibi, kışla da değildir.Üniversitede insan aklı, dışarıdan dayatılan bir göreve veya davaya şartlandırılarak köleleştirilemez. Üniversite, özgür bir entelektüel kültürü yaratmak için vardır. İnsan aklının rafine bir kavrayış düzeyine çıkartmak için çalışılan, araştırılan ve düşünülen yer üniversitedir.Üniversite, ilham kaynağını insandan ve doğadan alarak insan aklını ve zihninin kavrayışını sürekli olarak geliştirir ve inceltir.Üniversitenin yarattığı entelektüel kültür ortamı içinde insan aklı sürekli olarak bir kavrayış ve idrak tecrübesinden geçmektedir.
Üniversitenin varolduğu ve varettiği entelektüel kültürde ana aktör, bireydir. Bireyin zihni ve aklı vardır. Birey, aklını ve zihnini kullandığı sürece üniversite vardır. Bireyin olmadığı toplumların ve geleneklerin geçmişinde üniversite yoktur ve olmamıştır. Otoriter ve despot toplumlar, üniversite adı altında üniversite olmayan sahte siyasal kurumlar inşa etmektedirler. Üniversiteyi var eden, özgür bireylerdir, Özgür birey ve özgür üniversite fikrini birbirinden ayrı düşünmek mümkün değildir.
Üniversite, bir dinin, ideolojinin, siyasetin veya geleneğin kaynaklarının mekanik bir şekilde tekrar edildiği, ezberlenildiği ve taklit edildiği mekanik bir yer değildir. Üniversite ve kampüs, bireyin insana ve doğaya dair bilgiyi öğrendiği, yaşadığı, sorguladığı, araştırdığı, değiştirdiği, geliştirdiği ve yenilediği bir kültür ve kurumdur. Üniversite kurumunun varolması için üniversite kültürünün varolması gerekmektedir. Üniversite adı altında binalar yapmak mümkündür. Üniversite kültürünün olmadığı bir yerde üniversite adı taşıyan binalar inşa etmek ve buralara değişik ünvanlar altında kadrolar doldurmak, üniversitenin varolduğu anlamına gelmemektedir. Üniversite kurumu, üniversite kültürüyle varolur.
Üniversitenin kendi içinde akademi olması için korunması lazımdır. Üniversite veya akademi, dinin, kilisenin, siyasetin, toplumun baskılarına ve müdahalelerine karşı korunmalıdır. Akademik özgürlük, üniversitenin dışarıdan yapılması muhtemel olan müdahalelere karşı korunması için vardır. Üniversitenin siyasal, sosyal, dinsel, ekonomik ve ideolojik müdahalelere maruz kaldığı yerlerde, üniversitenin ve kampüsün, insan aklının ve zihninin en rafine kavrayışa ve idrake ulaşması mümkün değildir. Üniversiteye siyasal, dinsel ve sosyal müdahalelerin yapıldığı yerlerde insanlar inançlarıyla, ilişkileriyle, ilgileriyle, zihinleriyle düşünceleriyle kaba, kalın ve kalas olmaya devam ederler. Üniversite, insanın aklıyla ve zihniyle rafineleştiği, inceldiği ve insanlaştığı kültür ve kurumdur.
Üniversite ve kampüs, siyasal otoritelerin, toplumsal grupların, bürokratik kurumların, istihbarat merkezlerinin, kısacası hiçbir güç merkezinin hakim olmadığı, manipüle etmediği ve yönlendirmediği yerler olmalıdır. Kadın ve erkek bütün bireyler, özgürce insana ve doğaya dair bilgiyi ve birikimi öğrenmeli, araştırmalı, sorgulamalı ve yenilemelidir.Üniversitede ve kampüste kadın ve erkeği harekete geçiren ana motivasyon, öğrenme, merak ve değişm arzusu, isteği ve tutkusu olmalıdır. Üniversitedeki öğrenme süreci, bir maceradır. Üniversite ve kampüsteki öğrenme ve arayış macerasının, kişiyi nereye getireceği belli değildir. Üniversite, ucu açık tehlikelerle, heyecanlarla ve yeniliklere dolu sonu olmayan bir maceraya atılmak gibidir. Üniversite kültürü, ancak tutkulu ve heyacan dolu bir macera ruhuyla oluşturulabilir. Kampüs, heyecanın, tutkunun ve yeniliğin yaşandığı yerdir. Üniversite kültürü, kampüs hayatı denilen tutkulu ve heyecanlı ilgiler ve ilişkiler üzerine inşa edilir. Kampüsün ortadan kaldırılması, üniversitenin ortadan kaldırılmasıdır. Üniversite ve kampüs, bir bütündür.Üniversite ve kampüs, özgürleştiren yerler olmalıdır.