Estetik ve eğitim üzerine

Estetik, sanat felsefesinin bir alanıdır. Sanatta beğeni estetik ölçütlere göre belirlenir. Güzeli güzel yapan ölçütlerse estetikle netlik kazanır. Başka bir deyişle insanlarda hoş duygular ve heyecan oluşturan şeylerin inceleme ve değerlendirilmesi estetik ile ilgilidir.

p class"MsoNormal" style"margin-top:6.0pt;margin-right:0cm;margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm;text-align:justify;line-height:normal;mso-pagination:none; mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"Estetik bir anlamda güzel olanın araştırılmasıdır. Güzellik değerinin taşıyıcısı olan şeyler estetik nesne olarak ifade edilir.

p class"MsoNormal" style"margin-top:6.0pt;margin-right:0cm;margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm;text-align:justify;line-height:normal;mso-pagination:none; mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"Rahmetli Avni Anıl üstadın bir şarkısında dile getirdiği gibi "güzel olan" aranan ve sevilendir:

p class"MsoNormal" style"margin-top:6.0pt;margin-right:0cm;margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm;text-align:justify;line-height:normal;mso-pagination:none; mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"Kaderimde hep güzeli aradım...

p class"MsoNormal" style"margin-top:6.0pt;margin-right:0cm;margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm;text-align:justify;line-height:normal;mso-pagination:none; mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"Bu durum hayatın doğası gereği böyledir. Çünkü hadisişerifte "Allah güzeldir, güzel olanı sever." şeklinde buyurulmuştur. İslam âlimleri burada güzel olanın güler yüzlü, hâl ve hareketlerinden hoşlanılan, iyi izlenim bırakan kimseler olduğunu ifade ederler. Yine kişinin içininkalbiningönlünün dışına yansıdığı; başka bir deyişle kişinin ahlaki güzelliğinin yüz ve görünümüne aksettiği belirtilir.

p class"MsoNormal" style"margin-top:6.0pt;margin-right:0cm;margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm;text-align:justify;line-height:normal;mso-pagination:none; mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"Şu halde bir sanat eserinin ön şartı ya da sanatı sanat yapan şeylerin en önemlisi, güzelliktir veya estetiktir, denebilir. Estetik bakımdan uygun bulunmayan sanat ürünü amacına ulaşamaz. Bunun için edebî metinler de her şeyden evvel okurda iyi bir izlenim bırakmak, bir anlayış veya duyuş uyandırmak kısacası onda estetik yaşantı adı verilen bir hâlin ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla düzenlenir.

p class"MsoNormal" style"margin-top:6.0pt;margin-right:0cm;margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm;text-align:justify;line-height:normal;mso-pagination:none; mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"Erol Güngör'ün sınıflandırmasında yedi değerden biri olan estetik, eğitimde yer alması gereken önemli bir alandır. Bu eğitim ile estetik algı ve beğenisi gelişecek olan çocuklar ve gençler çevresindeki güzelliklerin farkına vararak dilin imkânlarının yani harflerin, kelimelerin, sembollerin, şiirlerin, hikâyelerin değerlerini daha iyi kavrayabilirler. Ayrıca kişinin estetik tecrübeleri, kelime ve kavram gelişimi için de önemlidir.

p class"MsoNormal" style"margin-top:6.0pt;margin-right:2.85pt;margin-bottom: 6.0pt;margin-left:0cm;text-align:justify;line-height:normal"Çocukluk, estetik eğitiminin başlatılması için neredeyse geç kalınmış bir dönemdir. Çünkü bu dönemde kazanılan yaşantılar, okunan kitaplar hayatta kalıcı izler oluşturmakta ve çocuğun geleceğini belirlemede oldukça etkili olmaktadır. Nitekim Yahya Kemal, Türkçenin güzelliğini ve şiiri sevmesini; küçük yaşlarda annesinden dinlediği türkülere bağlar. Bu yüzden başta çocuklar için kaleme alınan kitaplar olmak üzere onlara sunulan eğitimin hayati bir değere sahip olduğu bilinmelidir.

p class"MsoNormal" style"margin-top:6.0pt;margin-right:0cm;margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm;text-align:justify;line-height:normal"Çocuk kitabı yazar ve çizerlerinin uymak zorunda oldukları temel ilke "Çocuk kitabı her şeyden önce bir sanat eseridir." olmalıdır. Bu sebeple, çocuk kitabı yazar ve çizerlerinin çocuğun dünyasını iyi tanıyan, onun ilgi ve ihtiyaçlarını iyi bilen usta sanatçılar olması gerekir.

p class"MsoNormal" style"margin-top:6.0pt;margin-right:0cm;margin-bottom:6.0pt; margin-left:0cm;text-align:justify;line-height:normal"Resimler yazarın sözel olarak aktaramadığı duygu ve düşüncelerin dışavurumu için öncülük görevi üstlenir. Metnin kurgu özelliğine uygun olarak çocuğu bazen eğlendirir, bazen heyecanlandırır, bazen de düşündürür. Çocuklar nitelikli resimlere zevkle bakarak kendilerince hayal kurup yeni hikâyeler oluşturabilir. Böylece, çocuğun renkli ve hareketli dünyasına resmin anlatım diliyle girmeyi başarabilen bir çizer, onların yaratıcılıklarını ortaya çıkararak dil gelişimlerine de katkı sağlamış olur.