Türkiye'de son 20 yılda "asgari ücret"in seyri..!

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ikinci toplantısı sona erdi.

Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde toplanan komisyonda, işçi heyetine Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetine ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç başkanlık yapıyor.

RAPORLAR KOMİSYONLA PAYLAŞILACAK

Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçinin de yer aldığı fakat bir"çalışma ekonomisi doktorası yapmış veya bir uzmanın" olmadığı toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETTE OLASI SENARYOLAR!

Ak Parti döneminde asgari ücretli oranları..!

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında bu oran yüzde 49,9 oldu.

Asgari ücretli oranı 2003'te yüzde 52,6 çıkarken bu oran AK Parti iktidarında görülen en yüksek sayı olarak dikkat çekti.

Türkiye'nin 2020 SGK raporları..!

SGK verilerine göre 2020 yılında Türkiye'de çalışan kayıtlı işçi sayısı 15 milyon 203 bin 423. Bunların 6 milyon 390 bin 19'u ise asgari ücretle çalıştırılmıştır!

Bu da kayıtlı işçilerin yüzde 42'sinin asgari ücretle çalıştığını gösteriyor.

Yine Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, 2022 yılında Türkiye'de asgari ücret oranı 62'ler aşarken yeni asgari ücret belirlemelerinin konuşulduğu günümüzde asgari ücretin diğer ücretlere oranının 2024 yılında 70'ler civarında gerçekleşecek olması halinde Ak Parti iktidarlarındaki ücret dağılımında en yüksek gösterge olarak tarihe geçecektir..

Üniversiteli olmak, akademik kariyer, kıdem ve liyakat ön planda tutulmalıdır..!

Türkiye'de 208 üniversitenin mezunların ve akademik formasyon sahip olan insanların yanında kendini yetiştirmiş yurt içinde ve dışında önemli görevler ifa etmiş akademik çalışmalar yapmış ülkenin geleceğine katma değer katacak kadrolar kesinlikle gözardı edilmemelidir ..!

2. Türkiye Yüzyılı hedefleri!

Türkiye'nin bütün dünya istatistikleri içinde üçüncü dünya ülkeleri seviyesinde ücret seviyeleri belirlenmesinin öne alınıp liyakate ehliyete de önem verilerek dünya standardında Avrupa Birliği İLO sözleşmeleri gereği insanca bir yaşam standartları oluşturulması için acilen bir program başlatılmalıdır..!

Avrupa ve eski Yugoslavya ülkeleri işçi haklarında Türkiye'den çok önde gidiyor..!

Avrupa'da en yüksek olan Slovenya'da asgari ücretli oranı yüzde 15,2.

Türkiye'deki oran kendisine en yakın Slovenya'nın 2,5 katıdır!

Üçüncü sırada ise yüzde 14,1 ile Bulgaristan var. Bu ülkeleri sırasıyla Romanya (yüzde 13,3),

Polonya (yüzde 12,1).

Euronews'in ulaştığı güncel verilere göre, Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında açık ara en fazla asgari ücretle çalışan nüfus bizdedir. Kaynak: Avrupa Birliği İstatistik Kurumu (Eurostat)

2023 asgari ücret oranı cumhuriyet tarihindeki en büyük zirveyi yapmıştır!

Türkiye'de 2023 rakamları asgari ücretli çalışan oranının 70'lere doğru seyretmesi yanında; Avrupa'da asgari ücretle çalışan oranının en düşük olduğu ülke ise yüzde 0,8 ile İspanya ve yüzde 0,9 ile Belçika'dır!

Çalışma hayatı! Çalışma ekonomisi!