RTÜK, TRT, Fetihler Sultanı Mehmet ve tarihi diziler(1)

RTÜK, TRT, Fetihler Sultanı Mehmet ve tarihi diziler (1)

AHMET MARANKİ

Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük içerik fuarlarından MIPCOM'da TRT'nin "Mehmed: Fetihler Sultanı" adlı dizisi dünyanın dört bir yanından gelen seyirciye tanıtıldı.

DİZİ HAKKINDA UYARILAR VE

TENKİTLER GİDEREK ARTIYOR!

Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, Mehmed Fetihler Sultanı dizisindeki İstanbul'un fethine dair sahnelerdeki çekim hatalarını ve amatör görüntüleri kendi medyasında paylaştı.

Uğurluel'in paylaşımına dizi yapımcısı Emre Konuk "Yetti bu yorumlar" diyerek cevap verdi..!

Talha Uğurluel, "Bu şekilde anlatmak da bu muhteşem kuşatmayı küçültmüyor mu"diyerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Açık konuşmak gerekir ..! İstanbul'un Fethini lâyıkı ile ekrana yansıtmak hiç kolay değil, bunun farkındayım.Ama sınırlı bütçe vb. nedenlerle bu şekilde anlatmak da bu muhteşem kuşatmayı küçültmüyor mu

Sultan Alparslan'ın 1064'te Ani şehrini fethi de, Alparslan dizisinde o kadar kötü işlenmişti ki izlerken utancımdan yerin dibine geçmiştim. Yine aynı duyguları yaşamak istemiyoruz. Daha önce yapılmış Selçuklu dizileri ve Barbaros'ta da aynı hatalar yapıldı. Siyasi, sosyal, kültürel bir çok muhteşem detay atlandı..!"

TENKİTLERE UĞURLUEL'DEN CEVAP!

..Bütçenizin ve vaktinizin kısıtlı olduğunu ben ifade ediyorum. Ama konu İstanbul'un Fethi olunca ya hakkıyla çekilmeli ya da o bölüm atlanmalı ki ecdat ve yaptıkları basit gözükmesin! Unutmayın sizi, konuyu hiç bilmeyen yüzbinlerce gencimiz izliyor. Ve siz tarihi gerçekleri nasıl aktarırsanız akıllarında öyle kalacak.."

DİZİDE TARİHİ KİŞİLER

DEĞİŞTİRİLİYOR!

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, itiraz ettiği noktanın 'bilinen tarihi kişilerin değiştirilmesi'ne olduğunu vurguluyor.

Kayı 2 kitabında kaynaklarıyla beraber Fatih Sultan Mehmed'in hayatını ve İstanbul'un fethini anlatan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Yeniçağ Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor.

Fatih Sultan Mehmed Han gibi 30 sene tahtta kalmış bir sultan için hakkıyla çekilse kaç sene devam eder şu dizi 5 sene devam edecek bir dizi Lüzumsuz kurgulara ihtiyaç var mı Asla yok!

Ertuğrul'u TRT 1'de değerlendirirken danışmanı bir söz söylemişti 'Ya (tarih kitaplarında Ertuğrul Bey hakkında) 10-15 cümle buluyoruz. Mecburen biz bunu böyle çekmek zorundayız, kurgu yapmak zorundayız.' diyen dizi yetkililerine cevaben Tarihçi Şimşirgil yaptığı açıklamada;

"Şimdi Fatih'le ilgili ciltlerle bilgi var. Onlarca kitap var cilt cilt Kurguya muhtaç mısın Böyle mi anlatmak zorundasınız"

ENTRİKALAR DİZİSİ!

Prof. Şimşirgil hoca hesabında yaptığı açıklamada dizi ile ilgili tarihi pek çok çarpıklıklara ve yanlışlıklara da değinerek kendisinin insanlığa kazandırdığı Kayı -1 ve Kayı-2 kitap geldi dizilerindeki kaynakları göstererek açıklamalarda bulundu!

"Süleymanpaşa, Çandarlı, Akıncı, Yeniçeri çekişmesi düzeyi yine bir yere doğru gidiyor! Fatih dizisi Fatih dizisi olmaktan çıktı, entrikalar dizisi haline geldi..! Doğru bir Fatih dizisi görmek mümkün değildir..!"

YÜZLERCE TON TOP HAMMADDESİ

NEREDEN GELDİ!