Oxfam "Eşitsizlik Raporu"-2

Oxfam,"Daha eşitlikçi bir dünya"sloganını benimseyen dünyanın birçok yerinde gönüllü kuruluşların işbirliğiyle faaliyetler gösteren mağazaları ve ofisleri bulunan bir yardım kuruluşu..!

Oxfam!

Yoksulluğun beraberinde getirdiği adaletsizliklerin olmadığı bir dünya ve gelecek hedefliyor!

Bu amaçla 90 ülkede ortaklarla ve topluluklarla beraber çalışan 17 organizasyonun bir araya gelerek oluşturduğu uluslararası bir konfederasyondur.

Taban hareketleri ve karar verme mekanizmaları da dahil olmak üzere farklı paydaşlarla çalışan Oxfam, yerel topluluklar ve karar vericilerle doğrudan iletişim kurarak yoksullukla mücadele eden insanların hayatlarını ve geçim olanaklarını iyileştirmeleri ve yaşamlarını etkileyen kararlarda da söz sahibi olmaları için çalışmalarda bulunmaktadır.

Her yıl dünyadaki ekonomik gelişmeler ve göstergelerle ilgili sahada yaptıkları çalışmalarla "denekler üzerinde anketlerle"alınan sonuçların en açık şekliyle ilan ediyorlar..!

Dünyadaki şirketler suni olarak oluşturdukları spekülasyonlarla zengin oluyorlar!

Oxfam International'ın Genel Direktörü Amitabh Behar, raporda yaptığı açıklamalarda dünyanın bugünkü halini anlattığı rapordan seçtiğimiz başlıkları sizlerle paylaşıyorum..!

"Milyarlarca insanın salgın, enflasyon ve savaşın ekonomik şok dalgalarını omuzladığı, milyarderlerin ise servetlerini katladığı ve bu nedenle eşitsizliklerin keskinleştiği bir dönemin başlangıcına tanık oluyoruz.

Bu eşitsizlik bir tesadüf değil.

Milyarder sınıfının şirketleri herkesin zararına olacak şekilde kendilerine daha fazla zenginlik sağlıyor.!" diyerek 2023 raporunu dünya kamuoyuna açıklaya bilmiştir..!

"Şirketlerin ve tekellerin kontrolden çıkmış gücü; eşitsizlik üreten bir makinedir..!

Dünyadaki mevcut şirketler işçilerin çalışma koşullarını zorlaştırarak, vergi ödemeyerek, devleti özelleştirerek ve iklim krizini körükleyerek ultra zenginlere sonsuz servetler aktarıyorlar.

Ama aynı zamanda gücü de aktarıyorlar..!

Demokrasilerimizi ve haklarımızı baltalıyorlar.

Hiçbir kurum ya da bireysel güç, ekonomilerimiz ve hayatlarımız üzerinde bu kadar güce sahip olmamalı.

"Kimsenin bir milyar doları olmamalı."

Dünyadaki bütün borsa hisseler en zenginlere fayda sağlar!

Milyarderler 2020 yılına göre 3,3 trilyon dolar daha zenginler ve servetleri enflasyon oranından üç kat daha hızlı arttı.

Küresel nüfusun yalnızca yüzde 21'ini temsil etmelerine rağmen küresel zengin ülkeler, küresel servetin yüzde 69una sahipler ve dünyadaki milyarder servetinin yüzde 74üne ev sahipliği yapıyorlar!

Bugün en tepedeki yüzde 1, tüm küresel finansal varlıkların yüzde 43'üne sahip durumda.

Orta Doğu'daki finansal zenginliğin yüzde 48'i, Asya'dakinin yüzde 50'si ve Avrupa'dakinin yüzde 47'sı onların elinde.

Şirketler de 2023 yılında yıllık kâr rekorları kırdı..!

Oxfam'ın raporu aynı zamanda şirketlerin yürüttüğü vergi karşıtı savaşın efektif kurumlar vergisi oranının son yıllarda yaklaşık üçte bir oranında düşmesini sağladığını ve şirketlerin kamu sektörünü acımasızca özelleştirdiğini gösteriyor.

Sıradan insanlar düşük maaşlı çalışmaya devam edecek!

Diğer yandan sıradan insanlar genellikle güvencesiz ve riskli işlerde çok düşük maaşlar karşılığında daha fazla ve daha uzun saatler çalışmaya devam ediyorlar. Yaklaşık 800 milyon işçinin ücretleri enflasyona yenik düştü ve işçiler son iki yılda 1,5 trilyon dolar kaybettiler..!"