ILO, asgari ücret, enflasyon, insanca hayat hakkı..!

2004 tarihinde yayınlanan Asgari Ücret Yönetmeliği'nde asgari ücret, işçilerin normal bir çalışma günü karşılığında ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültürel alandaki zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde yetecek ücret olarak tarif edilmektedir.

Uluslararası Çalışma Organı, İLO, asgari ücreti: "işçiye yeterli yaşam koşullarını sağlayacak bir düzeyin garanti edilmesi" olarak tanımlar!

Emekçi sınıfının en az beklentiye sahip olduğu, en ucuz besinleri tükettiği bir ülkede halk, her türlü talihsizliklere ve sefalete açık yaşar. Bu nedenlerle hükümetin asgari ücret belirlemesi yerindedir. Ücretlerin belirlenmesinde, doğal ücret teorileri, ücret fon teorisi, artı değer teorisi, marjinal verimlilik teorisi, pazarlık gücü teorisi, satın alma gücü teorisi gibi kuramlar geliştirilmişse de, işçi ve iş arasında olduğu gibi hükümetlerce de tam bir mutabakat sağlanamamıştır.

Türkiye'de yıllardır gelirden değil de asgari ücret üzerinden vergi alınması önemli bir çelişkidir.

Asgari düzeyde yaşayacak kadar tabiri tanımın içindeyken, vergi alınarak asgari ücret aşındırılmaktadır.

Dünyada asgari ücretin belirlenmesine dair pek çok yöntem vardır.

Bazı ülkelerde asgari ücreti yargı belirlemekte iken, bazılarında da kanun koyucu ya da yetki verdikleri makamlar belirliyor.

Asgari ücreti, hükümetin belirlediği ülkeler de var.

Birtakım ülkelerde ise etkin tavsiye gücüne sahip, kurullarca belirleniyor. Başkaca ülkelerde görevi asgari ücreti belirlemek olan, aldığı karar itiraz yolu kapalı olan kurumlar var. Bazı ülkelerde toplu iş sözleşmeleri ile asgari ücret belirlenmektedir.

Asgari ücret çalışmalarında yeni ücret belirlemedeki son beş yıl kriterlerine dikkate aldığımızda Türkiye'nin dünya ülkeleri içinde maalesef göstergelerinin iyi olduğunu söylemek mümkün görünmüyor..!

Türkiye'de istatistiki veriler sağlıklı bir asgari ücret politikasının izlenmediğini gösteriyor..!

Türkiye'de asgari ücretle çalışan işçi sayısına ilişkin 2014 yılı verilerine göre;

2014 Temmuz ayı toplam kayıtlı işçi sayısının yüzde 40,45'inin asgari ücretlidir!

Euronews asgari ücretle çalışanların bilgisini SGK internet sitesinde yayımladı.

Kaynak: Eurostat ve SGK (Türkiye

Beş yıl öncenin ekonomik göstergeleri bugüne göre çok çok daha iyi..!

SGK belgelerinden Türkiye'nin 2018 yılı verilerinegöre;

14 milyon 229 bin kayıtlı işçiden 5 milyon 153 bini asgari ücretli idi. Asgari ücretle çalışanların oranı ise yüzde 36,2.

Türkiye bu oranla Doğu ülkelerinin "planlı ekonomiden pazar ekonomisine geçişle ilgili yenidenyapılanma" hareketleri sonrası Rusya'nın yıkılması, Yugoslavya'nın parçalanması ve dünyada yeni bir serbest piyasa ekonomisinin oluşması sonrasında bağımsızlığını kazanan bu ülkeler arasında bile Türkiye uzun yılların demokratik işçi hakları ILO SÖZLEŞMELERİNE BAĞLILIĞI VE DEMOKRASİ YOLUNDAKİ ADIMLARINA RAĞMEN TÜRKİYE'DEKİ YANLIŞ YÖNETİMLER VE DIŞARIDAN GELEN ANTİDEMOKRATİK MÜDAHALELER onların çok üstünde, açık ara asgari ücret noktasında Türkiye zirvede yer alıyor.

İkinci sıradaki Slovenya'da asgari ücretli oranı yüzde 15,2.

Türkiye'deki oran kendisine en yakın Slovenya'nın 2,5 katı.

Üçüncü sırada ise yüzde 14,1 ile Bulgaristan var. Bu ülkeleri sırasıyla Romanya (yüzde 13,3),

Polonya (yüzde 12,1),

Euronews'in ulaştığı güncel verilere göre, Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında açık ara en fazla asgari ücretle çalışan nüfus bizdedir.