Dolunay günleri! Medcezir! Ruhsal bedensel arınma!

"Güneş kendisine ait yerleşik bir düzene göre (yörüngesinde) akıp gider. Bu, çok güçlü ve her şeyi bilen Allah'ın takdiridir". Yasin 38

"Ay için de menziller belirledik; sonunda o, hurma salkımının (ağaçta kalan) yıllanmış sapı gibi olur." Yasin 39

"Ne güneşin aya yetişip çatması uygundur ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri bir yörüngede yüzüp gider." Yasin 40

Yeni ay, yarım ay, dolunay ..!

Cenabı Rabbil alemin Yasin Suresinde 39. Ayette ve Kur'an'ın 50'ye yakın pek çok ayetinde ayın hareketinden, hilal, yarım, dolunay'dan ibret almaz mısınız şeklindeki uyarıları İslam âlimleri tarafından çok araştırılmıştır ..!

AYIN EVRELERİ!

Ayette ayın, hilalin kuru bir dala benzetilmesi, ayın yer ve güneşe oranla konumundan ileri gelen bu periyodik olayın yaklaşık birer haftalık sürelere göre incelenmesi neticesinde ayın dünyadan değişik görünümlerine ayın safhaları (evreleri) denmiştir. Bu evreler yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün diye anılır. Âyette bu evrelerin kastedildiği de düşünülebilir.

Yine bu âyetteki "Sonunda hurma salkımının (ağaçta kalan) yıllanmış kuru sapı gibi olur"benzetmesi tefsirlerde genellikle şöyle açıklanmıştır: "Urcûn" kelimesi hurma salkımı kesildikten sonra bu salkımın ağaçta kalan sapını ifade eder!(İbn Âşûr, XXIII, 22)

MEDCEZİR -GELGİT HADİSESİ!

Bugünkü manada klimatoloji ve iklim bilimi ve toprakla, bitkilerle ilgili literatür tarandığında Bitkilerin bir ay içinde havanın suyun ve toprağın ayın hareketlerine göre uygulama yapılırdı!

Sekülerist manada bilim adamları bu hadiseyi medcezir, gelgit hadisesi olarak bilimsel olarak açıklamışlardır!

Yani dünyadaki bütün sular ayın üç evresi diye anılan 30 günlük sürede karanlık ve aydınlık dolunay günlerinde iki boşluk gün sayılır 28 günde yedi günlük periyotlarda aydınlık dolunay yedi günde ayın karnı buyurur yedi günde ayette de dile getirildiği gibi kuru hurma dalına benzer kurur yani zayıflar yani bugünkü manada suyu çekilir..!

ABD'DE MEDCEZİR'İ

YAŞAYARAK GÖRDÜK!

1991 yılında ABD'de POS doktoru için devlet görevlisi olarak bulunduğum yıllarda hafta sonları Florida'daki deniz sahiline gittiğimizde ilk defa gördüğüm bu medcezir hadisesi ile karşılaştım!

Hani yaşayan daha iyi bilir derler ya!

DENİZ DE GECE KİLOMETRELERCE

VE TONLARCA SU GERİ ÇEKİLİYOR!

GÜNDÜZ GERİ GELİYOR!

Dünyanın en önemli turizm merkezi olan bu bölgede yüzlerce 2-3 bin kişilik büyük oteller zincirleri ve dümdüz bir arazi!

Amerika'da deniz sahilinden 50 km'de içeri gitseniz yükseklik en fazla yerine göre 50 metreyi geçmez Florida da böyle yerlerden birisi!

Otele gittiğimizde otelin tropikal bir bölge olduğu için gündüz sıcaklığı yaklaşık 55? geceleri insanlar sokağa çıkıyor, öğlenleri on ile 16 arası genelde işyerleri kapalı!
Otellerin reklamlarında çok güzel plajlar ve gece denizde deniz kenarında oturulan yüzlerce kişilik yemekhane ve eğlence yerleri reklamları yapılıyor fakat otelde bunu görmeyince merak edip sordum!

Cevap çok ilginçti:

Efendim gün batınca bu gördüğünüz deniz 5 km kadar geri çekilir ve sabah gün doğumuna kadar burada yeme içme eğlenceler burada yapılır o gördüğünüz görüntüler buradadır deyince şaşırmıştım!

ÜNİVERSİTELERDE KADİM

KÜLTÜRLER ÖĞRETİLMİYOR!

Hem tütün eksperliği yani toprak bilimi okuduğum alanda, hem de orman endüstri mühendisliğinde ağaçların kesim yıllarında maalesef bize ağaçlara su yürüme su çekilme kesim zamanı ile sekülerist bilimin öğretileri içinde hiçbir bilgi öğretilmemişti..!