Cumhur İttifakı’nın jokeri Kılıçdaroğlu
Kurultay davasının sonucu hemen hemen kesinleşmiştir. Mutlak butlan, 38'nci olağan kurultayın geçersiz sayılması, CHP'nin kuruluş gününde parti yönetimi mahkeme kararı ile Kılıçdaroğlu'na verilecektir. Ertelenmezse bu karar, Cumhur İttifakı açısından istenen en iyi, CHP açısından ise en sakıncalı karardır. Kılıçdaroğlu kayyum atanmasına kıyasla Cumhur İttifakı'nı rahatlatan seçenektir. Kayyum atanması, iktidarı zor durumda bırakacak, tepki doğuracak, otoriteleşme yönünde bir adım olarak nitelendirilerek itibar kaybına yol açacak seçenektir. İktidarın, muhalefete kayyum ataması dünya siyasal yazınında olay olarak yer alır. Kayyumun görevi de partiyi kurultaya götürmek olacaktır. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı zor duruma düşmekten kurtaracak; sorun parti içi bir uyuşmazlığa indirgenecek; Kılıçdaroğlu, siyasal amaçlı olduğundan kuşku olmayan bir yargı kararıyla parti yönetimine getirilecek, partinin iktidara yürüyüşü de engellenecektir.
Kılıçdaroğlu'nun tüm başarısızlıklara karşın 13 yıl CHP'nin başkanlığını sürdürmesi son kurultayda da altı yüzü aşkın oy alması irdelenmelidir.
Ahmet Tan'ın Cumhuriyet'te bir yazısından öğrendiğimize göre, Kılıçdaroğlu siyasal yaşama DSP'de başlamış, 1999 genel seçiminde partiye milletvekilliği adaylığı için başvurmuş, çizik yemiştir. O yıllarda DSP, CHP'ye göre oy oranı daha yüksek partidir. Nitekim seçim sonucu DSP birinci parti olurken CHP, TBMM dışında kalmıştır.
Kılıçdaroğlu, Baykal yönetiminde CHP'ye girmiş, Baykal'ın bir kaset oyunu ile istifası üzerine Baykal'ı genel başkan seçen kurultayca genel başkan seçilmiştir. Baykal döneminde partide etkin görev alanlar, Kılıçdaroğlu döneminde ya partiden ayrılmış ya da tasfiye edilmişlerdir.
Kılıçdaroğlu'nun kararları, tutumu Erdoğan'ı rahatlatmış, dolaylı olarak da desteklemiştir. 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde Bahçeli ile anlaşarak, daha sonra MHP'den vekil olan Ekmeleddin İhsanoğlu, parti örgütünün onayı alınmadan ortak aday olarak gösterilerek Erdoğan'ın seçilmesi bir şekilde garanti altına alınmıştır. İhsanoğlu'nu CHP örgütü destekler mi, CHP tabanı oy verir mi Tepkisi ne olur sorusu üzerine "Tıpış tıpış sandığa gidecekler" yanıtı demokrasi anlayışını da yansıtır. CHP seçmeni tıpış tıpış gitmemiş, seçim sonucu, siyaset yazınına "Ekmeleddin faciası" olarak geçmiştir.
2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde, yine parti örgütünün onayı olmadan, Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu tarafından biraz da gayri ciddi şekilde kürsüye çağrılarak resen aday ilan edilmiş; İnce seçimde genel merkez tarafından desteklenmediği yakınmasıyla partiden ayrılmıştır.