Kira fiyatları düşmeye devam eder mi

2023 yılının en büyük sorunlarından biri şüphesiz kira fiyatlarıydı. Depremin de hızlandırdığı göçle birlikte özellikle İstanbul ve Ankara'da gözü doymayan evsahibi, vatandaşa enflasyonla birlikte barınma sorunu da çıkardı. Ve bu ay gördük ki nihayet kira fiyatları düşmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladı. 2024'te konut arzı daha da artacak. Kira fiyatlarındaki katılığın azalması enflasyonu düşürme çabalarımızı destekler nitelikte" açıklamasıyla durumu tespit etti.

Uzmanlarla konuştum. Fiyatlar düşmeye devam eder mi Konut satışlarında ekim ayında yaşanan düşüşün sürmesi bekleniyor. Özellikle büyük şehirlerde turizm amaçlı kiralamaların, konut kiralarını etkilediğini söyleyen uzmanlar, yılbaşından itibaren yasanın devreye girmesiyle özellikle kent merkezlerinde fiyatların daha da düşmesini beklediklerini söylüyor. Turizm amaçlı kullanılan konutların bir kısmının uzun süreli kullanıma geçmesi bekleniyor.

Özellikle tarihi eski kent merkezlerinde yoğunlaşan bu konutların arzı arttırmasıyla fiyatların yeni yılda daha fazla düşeceği tahmin ediliyor. Kentsel dönüşümün hızlanması ve deprem bölgesinde konut teslimleriyle depremzedelerin kentlerine dönmesiyle birlikte 2024 yılı kiraların yeniden dengelendiği bir yıl olacak gibi görünüyor.

2024'TE BANKALAR YİNE ÖN PLANDA OLACAK
Yılın sonuna doğru uluslararası kurumların raporları ile bankacılık endeksi düşen Borsa İstanbul'da bir nefes olmaya devam ediyor. Son bir ayda yaklaşık 16 değer kazanan bankacılık endeksinde son olarak Bank of America'nın Türk bankalarına yönelik kararı da etkili oldu. Yabancı yatırımcının önümüzdeki sene girişlerinin hızlanacağını düşünecek olursak bankalarda ilginin yüksek kalacağını rahatlıkla söylemek mümkün. Bir de enflasyon muhasebesinde banka şirketlerinin etkilenmeyeceğine yönelik beklentiler son günlerde banka hisselerindeki hareketlerde olumlu bir yansımayı beraberinde getirdi.
Borsa İstanbul'da son 30 yılda uzun vadeli yatırımcı hep kazandı, belli dönemeçler oldu ama şunu belirtmekte fayda var ki pandemide 800-900 bant aralığına inen Bist100 endeksi 8500 puan seviyesine kadar hareket yaparak çok önemli bir ralliyi beraberinde getirdi. Uzmanlara göre geri çekilmeler nakitte olan ve uzun vadeli yatırımcılar için fırsat olabilecek. Son dönemde hisse senedi piyasalarına gelen yabancı yatırımcının ilk tercihleri banka şirketleri ve holding hisseleri oldu. Görünen o ki 2024 yılında da benzer yönelimler yabancı kanadında olacak.