Ekonomi meselesi ve beklenti yönetimi

Yerel seçimler son derece demokratik bir şekilde tamamlandı. Halk sandıkta ve sandığa gitmeyerek pek çok mesaj verdi. Görünen o ki derin analizler ve ama'sız değerlendirmelerle yeni bir dönemin kapısı açılacak. Memlekete hayırlı olsun.
Ve önümüzde ekonominin ana gündem olacağı seçimsiz 4,5 yıllık bir fırsat var. Bu yıl mücadeleyi, sıkılaşmayı, tasarrufu içselleştirir, topyekûn elimizi taşın altına koyup enflasyonla mücadele edersek 2025 yılı hem içeride hem de dışarıda Türkiye'nin elinin rahatlayacağı bir kazanım yılı olabilir. Seçim yeni adımların atılması için geçilmesi gereken bir kilometre taşıydı. O bölümü geçtik.
Yılın 2. çeyreğine başlarken Türkiye İstatistik Kurumu, Mart ayında aylık enflasyonu 3,6, ilk çeyrek enflasyonu 15,06, yıllık enflasyonu ise 68.5 olarak açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek "Aylık enflasyon öngörümüz doğrultusunda Mart ayında geriledi. Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.
Birkaç soruyla yeni dönemi değerlendirelim.
ENFLASYONDA NEREYE ODAKLANMALI
Enflasyonun Mayıs ayında tepe noktayı görüp sonra düşüşe geçmesini bekliyoruz. Peki, bu düşüş sürecini kalıcı kılmak için hangi alanlarda mücadeleyi sıkılaştırmak lazım. Geçen hafta gıda ve tarım konusunda yazmıştık. O alan her zaman dikkatle izlememiz ve önlem almamız gereken kısım.
Bu ay enflasyonda dikkat çekici alan ise hizmet grubu. Bu grupta yıllık enflasyon Mart ayı itibari ile 96 seviyesinde. Manşet enflasyonun oldukça üzerinde.
Bu da bize net bir şekilde enflasyonda öncelikli alanı gösteriyor. Hizmet grubunun detaylarına bakınca kira enflasyonunun 123.95 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Lokanta oteller 95 civarında, ulaştırma hizmetleri 94, haberleşme ise 72. Burada kira enflasyonu özellikle önemli, çünkü katılık gösteren bir alan. Burada orta vadede arz tarafında çözüm üretmek şart. Hizmet enflasyonu, enflasyon beklentilerinin, fiyatlama davranışlarının ve iç talep koşullarının enflasyon için belirleyici olduğunu söyleyebiliriz. Temel mal enflasyonunu döviz kuru istikrarıyla, emtia fiyatlarının ılımlı seyretmesi ile bu gibi yöntemlerle temel mal enflasyonunu daha olumlu seviyelere çekmek mümkün, ama hizmet enflasyonunda beklentiler, güven ve talep koşulları çok önemli. Vergi politikaları, iç talebin soğutulması, talebin yönetilmesi kritik olacak. Burada asıl belirleyici, beklenti yönetimi ve enflasyonun düşüşüne yönelik toplumda tüm kesimleri ikna etmek olacak. Yani yine iletişim en önemli konu.