Kentsel dönüşüme yabancı ilgisi

Kentsel dönüşümde yeni yasayla yeni bir dönem başladı. İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin hemen hemen her yerinde en çok gündemimizde olması gereken konu. Kentsel dönüşüme bir memleket meselesi ve milli güvenlik meselesi olarak bakmak lazım. Geçtiğimiz günlerde A Para'da konuk ettiğimiz Kentsel Dönüşüm Vakfı Başkanı Haluk Sur, bizim kadar yabancıların da Türkiye'deki kentsel dönüşümü yakından takip ettiğini söyledi.
Sur, "Vakfımıza, yurtdışından çok sayıda firmadan teklif geliyor. Çin, ABD vs. 'Türkiye'ye fon sağlayalım ya da gelelim 50- 60 bin konut yapalım' diye teklifler getirenler de oluyor. Devletimize bunları taşıyoruz. Dış kaynak kentsel dönüşüm için ciddi bir temel oluşturabilir. Mesela biri Çin'den 20 milyar dolara kadar 100-150 bin konuta kadar girebileceğini söylüyor. Bazıları kendi ülkesinden malzeme getirmek istiyor. ABD Eximbank bu konuyu gündeme getirdi. Onların kredi miktarı ve şartları uygun ama 50 Amerikan malı kullanın' diyor. Hükümetimiz değerlendirip karar vermeli" dedi. Türkiye büyümeyi sürdürdükçe her sektörü daha fazla ilgi çekiyor.

TRENDYOL'A SUUDİLER ORTAK OLMAK İSTİYOR
Aylardan Kasım yani alışveriş ayı olunca herkesin gözü e-ticaret platformlarında. Bu kez farklı bir alışverişten bahsedelim. Alibaba ile Abu Dabi ve Katar devlet fonlarının ortak olduğu Trendyol'a şimdi de Suudiler ortak olmak istiyor. Berlin'de Trendyol Grup Başkanı Çağlayan Çetin ile yeni yatırımlarını konuşma fırsatı bulduk. Çetin, "Hedefimiz, 300 bin satıcımızı yurtdışı pazarlarla buluşturmak ve üç yılda 10 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşmak" dedi. Almanya, Azerbaycan ve Körfez ülkelerinde faaliyet gösterdiklerini söyleyen Çetin, "Yılbaşından sonra da Balkan pazarına açılacağız. Körfez ülkelerinde faaliyete başladığımız 2 ayda 2 milyon adet 'made in Türkiye' etiketli ürün sattık. Sadece Ortadoğu pazarları için 3 milyar dolar yatırım yapacağız. Suudi fonlarının da ilgisini çektik, yatırım talepleri var" dedi ve Riyad'a gitti. Yakında açıklama duyabiliriz.

SAHADAKİ GOL SESİ HİSSELERİ UÇURUYOR
Son günlerde Türk futbolunda sportif başarıyı daha fazla izler olduk. Hem milli takımın başarısı hem de takımların Avrupa'da gösterdiği başarı ile hisse performansında da ciddi yükselişler oluyor. Bist 100 endeksinin dalgalandığı dönemlerde bile istikrarlı bir trend izleyen spor endeksi sportif başarılarla