Gözler Merkez Bankası'nda

Bu haftanın en kritik konularından birisi Merkez Bankası'nın yılın ilk faiz kararını vereceği Para Politikası Kurulu toplantısı olacak. Görünen o ki yılın ilk faiz toplantısı faiz artışları için de son toplantı olacak. Piyasaların genel beklentisi Merkez Bankası'nın bu toplantıda 250 baz puan faiz artırıp "bekle gör" dönemine geçmesi. Bu süreçte daha çok miktarsal sıkılaşma beklentisi var. Tüm dünyada major merkez bankalarının faiz indirimlerinin tartışıldığı bir yılda Merkez Bankası'nın ne zaman faiz indirimlerine başlayacağı da merak konusu. Bazıları bu yıl faiz indirimleri için erken olduğunu düşünse de ben yılın son çeyreğinde indirimlerin başlayacağını tahmin ediyorum. Her ocak ayı gerek fiyat düzenlemeleri gerekse de ücret artışları nedeniyle enflasyon açısından zorlu olur. Bugünkü rakamlara bakarak motivasyonu bozmamak lazım.
YABANCI HANGİ HİSSELERİ SEÇİYOR
Borsa İstanbul sene başından itibaren 6-7 oranında yatırımcısına kazandırdı. Yatay performansına rağmen sene başından itibaren getirisi mevduatın üzerine çıktı. Yabancının son hafta performansına baktığımızda 425 milyon dolar tahvil tarafına, 157 milyon dolar da hisse kanadına giriş yaptığını görüyoruz. Yabancı yatırımcının seçim sonrası hisse tarafına yatırımı 3 milyar doları aştı. Peki yabancı hangi sektörlere ve hisselere ilgi gösteriyor Seçimden sonra yabancının girişleri hızlandı ama asıl hareket kasımdan sonra yaşandı. Yabancı en fazla Akbank, Bim, Koç Holding, Garanti, Aselsan ve Sabancı Holding'e giriş yaptı. Aynı periyotta bu şirketlerde ciddi yükselişler görmekteyiz. Kasım'dan bu yana Akbank yaklaşık 43 getiri sağlarken Bim 21, Koç Holding'de 10'un üzerinde değer kazandı. Yabancı yatırımcı aynı dönemde Turkcell, Hektaş, Sasa ve THY hisselerini sattı. Buna rağmen Turkcell Kasım'dan bu yana yaklaşık 30 prim yaparken sene başından itibaren 10'a yakın değer kazandı.
SANAYİ HİSSELERİ GERİDE Mİ KALDI
Sene başından itibaren Borsa İstanbul ve bankacılık endeksi mevduatın üzerinde getiri sağlarken sanayi endeksi çok varlık gösteremedi